Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ungaria se retrage din Curtea…

Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională. Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Netanyahu a sosit la Budapesta

Sursa foto: Profimedia Images

Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională (CPI). Un oficial din guvernul condus de Viktor Orban a confirmat acest lucru la câteva ore după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare, a sosit în Ungaria pentru o vizită oficială, scrie BBC.

Orban l-a invitat pe Netanyahu să efectueze o vizită în Ungaria, după ce a fost emis mandatul internațional, afirmând că hotărârea CPI nu va avea „niciun efect” în țara sa.

În noiembrie 2024, judecătorii CPI au declarat că există „motive rezonabile” ca Netanyahu să poarte „răspundere penală” pentru presupuse crime de război comise în Fâșia Gaza.

Ungaria este membru fondator al CPI și va fi prima națiune din Uniunea Europeană care se retrage din aceasta. Totuși, retragerea din CPI nu are niciun impact asupra procedurilor în curs.

În timpul unei conferințe de presă, Orban a afirmat că CPI a devenit o „instanță politică”. El a adăugat că decizia CPI prin care a fost emis un mandat împotriva liderului israelian „arată clar” acest lucru.

Publicitate

Între timp, Netanyahu a salutat decizia „îndrăzneață și principială” a Ungariei de a se retrage din Curte.

„Este important pentru toate democrațiile. Este important să înfruntăm această organizație coruptă”, a spus Netanyahu.

Deși retragerea Ungariei poate avea o greutate simbolică și implicații politice, aceasta nu modifică în mod semnificativ capacitatea operațională sau cadrul juridic al CPI.

Cu toate acestea, criticile Ungariei la adresa CPI ca fiind „părtinitoare din punct de vedere politic” și decizia sa de a se retrage în timpul vizitei lui Netanyahu ar putea crea un precedent pentru alte națiuni de a-și pune la îndoială sau de a-și abandona angajamentele față de justiția internațională pe baza alianțelor politice sau a dezacordurilor cu anumite hotărâri.

SUA, Rusia, China și Coreea de Nord se numără printre națiunile care nu fac parte din CPI și, prin urmare, nu recunosc jurisdicția acesteia.

Ajută-ne să rodim investigații!

E primăvară și trebuie iar să depunem declarația la fisc.
Vă încurajăm să redirecționați și în această primăvară (până pe 30 aprilie) cele 2% din impozitul pe venit către Asociația Media Guard! Treceți codul fiscal al organizației noastre - 1010620003744 (Asociația Media-Guard, parteneră ZdG), în căsuța M1 (secțiunea V, facultativă) din Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET 18.Transmiteți și altora, ca să reușim mai multe împreună!

Publicitate1