Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Unele grădinițe, școli și spitale…

Unele grădinițe, școli și spitale din Chișinău au fost conectate la agentul termic

Start conectării la sursa de agent termic a instituțiilor sociale din capitală. Primii consumatori care au beneficiat de căldură centralizată sunt 114 grădinițe, 5 școli și 3 spitale municipale. Procesul de conectare, conform primăriei municipiului Chișinău, a început miercuri, 19 octombrie.

Pe parcursul săptămânii curente va continua conectarea la sistemul centralizat de termie a instituțiilor din domeniul social, conform sursei.

Astfel, urmează să fie asigurată conectarea serviciului pentru instituțiile educaționale și cele din domeniul ocrotirii sănătății.

De asemenea, este livrat agent termic centralizat în 4 blocuri de locuinţe din Chișinău, din totalul de 2710, la solicitarea gestionarilor fondului locativ. 

Cu referire la începerea sezonului termic 2022-2023 pentru toți consumatorii din capitală, municipalitatea solicită Întreprinderii de Stat „Termoelectrica” S.A., în baza relațiilor contractuale, să conecteze fondul locativ municipal, în contextul în care locuitorii orașului, se confruntă cu disconfort termic atunci când trei zile consecutiv sunt înregistrate temperaturi medii zilnice de până la +10 grade Celsius. 

Anterior, primarul capitalei Ion Ceban a solicitat ca cel târziu luni, 24 octombrie, toate grădinițele, spitalele şi instituțiile municipale din domeniul sănătății să fie conectate la agentul termic. Potrivit lui Ceban, Termoelectrica a dat asigurări că din punct de vedere tehnic acest lucru este posibil.

Termoelectrica a anunțat că începând cu data de 11 octombrie 2022, Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa I a trecut la un regim de funcționare pe bază de păcură în calitate de combustibil, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic. Potrivit Termoelectrica, în momentul de față, Centrala activează în baza unui regim ce permite majorarea sarcinii termice și electrice, la necesitate.

Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa I a fost pusă în funcțiune pe 1 octombrie curent, după finalizarea lucrărilor de reparație și pregătire pentru perioada rece a anului.

Potrivit Termoelectrica, în legătură cu situația de pe piața gazelor și deciziile autorităților, au fost efectuate lucrările necesare pentru trecerea Centralei la utilizarea mixtă a păcurii și gazelor naturale.

CET Sursa I este principala sursă de producere a energiei termice și electrice a Societății pe Acțiuni Termoelectrica și un important obiect energetic al țării. CET Sursa I asigură producerea energiei termice și energiei electrice în regim de cogenerare – ce presupune producerea a două tipuri de energie (termică și electrică) în baza aceluiași combustibil, explică Termoelectrica.