„Unde s-a făcut reparația, era dezastru. Chiar dezastru. Era și podul căzut”. Muzeul din Țînțăreni, reparat cu ajutorul unui grant
În satul Țînțăreni, raionul Telenești, muzeul localității a fost reparat datorită finanțării obținute în cadrul concursului de granturi organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline”. Obiectele donate și expuse în muzeu sunt ale localnicilor. „Sunt trei săli și tot îmi pare că e puțin spațiu. Într-o parte vom face casă mare deosebită, într-o parte vom pune unelte, cu meșteșugărit, în cealaltă parte, iarăși, se va lega de școală, personalități. Așa mă gândesc eu că ar fi bine”, ne-a relatat Ala Ambrosie, bibliotecara care are grijă de muzeu.
„Vrem să arătăm, cât de cât, ca niște gospodari”
„Îmi pare foarte rău că nu am făcut poze la tot ce a fost aici în prima zi când s-au apucat de lucru. Așa de tare îmi pare rău, deoarece unde s-a făcut reparația, era dezastru. Chiar dezastru. Era și podul căzut”, ne-a spus Ala Ambrosie întâlnindu-ne în pragul muzeului proaspăt reparat.
Femeia este bibliotecară la gimnaziul din localitate, însă are în grijă și muzeul satului. Nu primește un salariu pentru aceasta, însă o face cu pasiune.
„Sunt trei săli și tot îmi pare că e puțin spațiu. Într-o parte vom face casă mare deosebită, într-o parte vom pune unelte, cu meșteșugărit, în cealaltă parte, iarăși, se va lega de școală, personalități. Așa mă gândesc eu că ar fi bine”, ne-a relatat Ala Ambrosie în timp ce ne arăta cum a fost reparat muzeul.
Întrebată unde sunt toate lucrurile care urmează a fi amenajate în muzeu, femeia ne-a spus că toate exponatele se află în sala veche. Dumitru Stoica, primarul localității, a intervenit cu explicații precum că a fost nevoit să caute un loc nou pentru muzeu, pentru că sala veche a acestuia urmează să fie transformată într-o clasă pentru copii cu dizabilități.
„Discutând cu doamna directoare a gimnaziului, am înțeles că sunt mai mulți elevi cu dizabilități la școală. Aceștia au nevoie de o atenție deosebită a profesorilor. Astfel, am hotărât că avem nevoie anume de această încăpere”, ne-a spus primarul.
Sala nouă a muzeului a fost renovată datorită unei finanțări obținute în cadrul concursului de granturi organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline”.
„Donatorul ne-a dat 100.000 de lei, noi împreună cu Consiliul Local Țînțăreni la fel am alocat bani pentru reparația încăperilor. Sunt schimbate ferestrele, podul, pardoseala și pereții”, susține Dumitru Stoica. „Intrarea principală la viitorul muzeu nu arată prea bine. Mai e nevoie de lucrări. Dacă vom avea vizitatori chiar și din alte locuri, localități, chiar și din alte țări, să zicem, vrem să arătăm, cât de cât, ca niște gospodari”, a adăugat acesta și ne-a spus că va încerca să găsească resurse financiare pentru realizarea acestui scop.
„Să arate ca un muzeu ca la carte”
În timp ce Ala Ambrosie ne povestea despre fiecare exponat din muzeu, străduindu-se să-și amintească cine l-a adus, primarul ne-a spus că inițial, au vrut să cumpere o casă bătrânească.
„De la bun început am vrut să procurăm o casă în localitate, una de stil mai vechi, anii ‘50, cu prispă, coloane, cu oale, perfectă pentru muzeu, dar stăpânii au pus un preț mai mare, pe care noi nu ni-l permitem. Am crezut că o să cedeze. Însă, din discuție cu proprietarii, nu am ajuns la un numitor comun. Apoi ne-am gândit la casa de cultură, o sală de acolo, dar sala nu era încălzită, mai erau niște probleme acolo și am hotărât să primim obiectele, să le adunăm în incinta gimnaziului de la Țînțăreni”, ne-a relatat acesta.
Colectarea exponatelor pentru muzeul localității a început acum câțiva ani în urmă, la inițiativa bibliotecarei susținută de profesori și localnici. Au pornit de la ideea de a aduna obiecte care reprezintă trecutul satului. În scurt timp, au reușit să organizeze o colecție bogată de exponate.
„La colectare au participat atât oamenii în vârstă, cât și elevii, copii de la bunei, de la părinți, au adus niște obiecte mai vechi care poate pentru dânșii nu reprezentau interes. Adică nu știau ce să facă, unde să le așeze, unde să le depoziteze. De la aceasta s-a pornit, unul o lampă, altul un fier de călcat și tot așa s-au adunat”, ne-a spus primarul localității.
Ala Ambrosie ne-a povestit mulțumită că datorită grantului obținut, va avea posibilitatea să expună și lucrurile care stau ascunse din cauza lipsei spațiului.
„Din sat lumea ar mai da, dar nu aveam spațiu. Le-am zis că am să vin când vom avea spațiu mai mult. Dar și multe obiecte le am prin cutii, date la dos, că nu le pot înșira toate”. Și primarul e convins că în sala nouă exponatele vor fi organizate după temă. „În primul rând, obiectele adunate vor putea fi repartizate, din punct de vedere tematic. Într-o sală să aranjăm un fel de obiecte, în alta portul popular și tot așa. Să arate ca un muzeu ca la carte”, a menționat funcționarul.
„Această publicație a fost creată în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 3.0. Conținutul acesteia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului «EU4Moldova: Comunități Locale», finanțat de UE, Guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei și implementat de către GIZ, ADA și Solidarity Fund PL în Moldova. Conținutul publicației reprezintă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene și al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.”