Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un apropiat al ex-deputatului fugar…

Un apropiat al ex-deputatului fugar Ilan Șor îi cere lui Putin să „protejeze compatrioții ruși de național-extremiștii moldoveni” și susține că „antirusismul” din Moldova ar putea duce la un „război civil”

Captură de ecran: YouTube

Președintele Congresului Comunității Rusești din R. Moldova, în trecut consilier municipal al fracțiunii partidului „Șor” condus de oligarhul fugar Ilan Șor, s-a adresat într-o conferință de presă lui Vladimir Putin, solicitându-i acestuia „prin toate mijloacele posibile” să-i „protejeze” pe „compatrioții ruși” de „național-extremiștii moldoveni, sau mai exact români”, de rusofobi și de „elementele criminale care au preluat puterea”.

„Dragă Vladimir Vladimirovici, intensitatea antirusismului și rusofobiei cultivate de actuala guvernare centrală a R. Moldova a atins un nivel dincolo de care se anunță un nou război civil. Zi de zi, se aud insulte, minciuni și amenințări la adresa conaționalilor ruși. Reprezentanții noștri sunt privați de dreptul de a fi aleși în organele guvernamentale pe motive false. Ei sunt aruncați în închisori. Sunt impuse diferite tipuri de sancțiuni. Sunt inițiate proceduri penale”, a declarat reprezentantul Congresului Comunității Rusești, Valerii Klimenko, în conferința de presă din 2 octombrie.

În adresarea sa, Klimenko, a cerut ca o serie de politicieni și jurnaliști moldoveni să fie pedepsiți, printre aceștia numărându-se președintele parlamentului Igor Grosu, ministrul de externe Mihai Popșoi, deputatul Oazu Nantoi și doi jurnaliști, pentru că ar fi „provocatori, extremiști și criminali”, dar și pentru că ar fi răspândit „informații false despre acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina”.

În plus, Klimenko a afirmat că acțiunile guvernării de la Chișinău ar putea duce la „repetarea situației din Ucraina”.

Klimenko a declarat că dispune de mai multe documente și imagini video, pe care urmează să le prezinte lui Putin, fără a preciza ce cazuri mai exact sunt documentate în aceste materiale.

Până la momentul publicării materialului, reprezentanții diplomației de la Chișinău nu au răspuns apelurilor ZdG pentru a oferi o reacție.

Valerii Klimenko este fost președinte de onoare al fostului Partid „Șor”, în trecut ocupând funcția de consilier municipal al fracțiunii partidului condus de ex-deputatul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul„Frauda bancară” . Tot el e fostul președinte al partidului „Ravnopravie”.

Partidul Șor, neconstituțional

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

Pe 19 iunie 2023 Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.

La mijlocul lunii august 2024, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că zeci de copii din R. Moldova participau chiar în acele zile la tabăra „Orlionok” din Federația Rusă, printr-un program finanțat de organizația „Eurasia”, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Părinții acestora au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, condus de Valerii Klimenko, între care și profesorul Alexandr Corinenco de la Liceul „Antioh Cantemir” din capitală.