Un primar din Anenii Noi, condamnat la 5 ani de închisoare, cu suspendare, pentru două episoade de depășire a atribuțiilor de serviciu. Primăria și alesul local ar urma să achite un prejudiciu de peste 800 000 lei

Un primar dintr-o comună a raionului Anenii Noi, a fost condamnat, prin sentința Judecătoriei Căușeni, Sediul Bender, din 24 februarie, pentru comiterea a două infracțiuni de depășire a atribuțiilor de serviciu, a anunțat Procuratura Generală.
Conform sentinței consultate de ZdG, emisă de judecătoarea Aurelia Pleșca, este vorba despre Victor Gori, cel care a condus comuna Botnărești în ultimii 15 ani. Acesta deține funcția și în prezent, câștigând alegerile din toamna anului 2023, din partea partidului Liga Orașelor şi Comunelor (LOC). Gori a câștigat un mandat în 2019 drept candidat independent, în 2015 – ca parte a partidului Democrat din Moldova (PDM), iar în 2011, la fel, candidat independent.
Contactat de ZdG, Gori a afirmat că va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel Centru.
„Este inexplicabil (…). Am mizat pe instanță, dădea dovadă de o sinceritate, dar totuși a fost o sinceritate falsă. Instanța a fost atentă numai când procurorul a înaintat pretențiile, doar atunci a notat. Am avut nenorocul de a nimeri la un judecător care nu a făcut justiție buna convingere, ci la solicitarea procuraturii.
Procuratura Anticorupție, ca să se spele pe mâini de acest dosar făcut încă pe timpul partidului Democrat, că nici atunci nu eram comod, repejor a transmis la Anenii Noi. Procuratura Anenii Noi, neavând capacități, cunoștințe în administrația publică, în ceea ce ține de proprietate, e strașnic. Când întâlnești incompetență la nivel de Procuratură, păcat de așa justiție în R. Moldova”, a declarat Victor Gori pentru ZdG.
În primul caz, primarul a fost recunoscut vinovat de acțiunile de depășire a atribuțiilor de serviciu, comise în anul 2019, și anume, dispunerea demolării unui depozit ce aparține în proprietate unei persoane fizice și înstrăinarea materialelor de construcție la un preț derizoriu, cu ulterioara utilizare în parte a banilor obținuți.
În cel de al doilea caz, depășindu-și atribuțiile de serviciu, ar fi dus în eroare Consiliului local și ar fi înstrăinat bunurile imobile care constituie cota parte a unei persoane juridice, deținută în cadrul unei întreprinderi gestionate de către administrația publică locală. Astfel, prin fapta sa, ar fi cauzat persoanei juridice un prejudiciu material în sumă de 821 399 lei.
Pe primul capăt de acuzare, primarului i-a fost aplicată pedeapsa închisorii pe un termen de 5 ani, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice sau de a exercita activități în domeniul public pe un termen de 5 ani. Executarea pedepsei închisorii a fost suspendată condiționat cu stabilirea unui termen de probațiune de 3 ani. Totodată, s-a dispus confiscarea în folosul statului a banilor obținuți pe cale ilegală, în sumă de 200 de dolari și 8455 de lei.
Pe cel de al doilea capăt de acuzare (infracțiunea comisă în anul 2012), instanța de judecată a constatat vinovăția primarului, însă, l-a liberat de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.
Aferent acțiunii civile, instanța a dispus încasarea în mod solidar de la primar și Primăria în care activa a prejudiciului material cauzat în sumă totală de 821 399 de lei.
Conducerea urmăririi penale și reprezentarea acuzării a fost asigurată de Procuratura raionului Anenii Noi.
Inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție până la devenirea definitivă a sentinței.