Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un post de televiziune, amendat…

Un post de televiziune, amendat cu 10 000 de lei pentru nerespectarea principiului interesului superior al minorului și divulgarea datelor cu caracter personal

Postul de televiziune Pro TV Chișinău a fost sancționat cu 10 000 de lei pentru nerespectarea principiului interesului superior al minorului. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Audiovizualului (CA) de pe 27 noiembrie, în urma unei petiții inițiate de către Centrul național de prevenire a abuzului față de copii (CNPAC).

Potrivit unui comunicat al CA, controlul efectuat de instituție a constatat că, în cadrul unei emisiuni de divertisment, au fost prezentate imagini ale unei fete supuse bullying-ului din partea unor colegi de școală, fiind menționate numele, prenumele și satul ei de baștină.

De asemenea, fețele celorlalți copii care au apărut în reportaj nu au fost prelucrate tehnic pentru a evita identificarea acestora, chiar dacă furnizorul de servicii media are obligația să respecte normele privind protejarea și asigurarea drepturilor copiilor.

Membra Consiliului Audiovizualului, Tatiana Crestenco, a declarat că atunci când este reflectat un caz de supunere la violență, trebuie respectate două principii: principiul de a nu dăuna și principiul interesului superior al copilului.

„Ar fi trebuit să se răspundă la cel puțin două întrebări: care este scopul acestui reportaj și ce mesaj este transmis urmăritorilor programului audiovizual. Mesajul indirect pe care îl transmite serviciul media poate fi perceput ca faptul că victima poate ajunge protagonistă a unei emisiuni și poate obține anumite beneficii”, a mai declarat membra CA, potrivit comunicatului.

Totodată, membra Consiliului a accentuat asupra modului „inacceptabil în care a fost realizată intervievarea protagonistei, cu întrebări directe despre caz, repetarea nejustificată a scenei de abuz, precum și lipsa unui mesaj despre efectele bullying-ului, organizațiile care oferă suport victimelor, unde se pot adresa acestea sau martorii bullying-ului, dar și neprotejarea identității celorlalți copii”.

„Reporterul a adresat întrebări minorei ce țineau de filmulețul video apărut pe internet. În acest caz, jurnalistul trebuia să se ghideze de interesul superior al copilului și să nu-l pună în situația să retrăiască momentele traumatizante, răspunzând la întrebări”, se arată în comunicat.

Anterior, în februarie 2023, PRO TV Chișinău a fost avertizat public pentru nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (1) din CSMA, potrivit cărora: „Furnizorii de servicii media au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului”.