Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un politolog din Azerbaidjan, arestat…

Un politolog din Azerbaidjan, arestat sub acuzația de „trădare de țară”, după ce a criticat guvernarea statului și războiul din Karabakh

Sursă: Meydan

Bahruz Samedov, un politolog din Azerbaidjan, care a pledat pentru pace în timpul războiului din Karabakh, a fost arestat, după ce a scris mai multe articole critice despre guvernarea din Azerbaidjan, în presa străină, scrie Meydan.

La 23 august, Tribunalul districtual din Sabail a decis arestarea acestuia pentru o perioadă de 4 luni în cadrul anchetei preliminare.

Meydan scrie că Bahruz Samedov este acuzat, în temeiul articolului 274 din Codul penal, de trădare de stat, fiind acuzat și de cooperare cu serviciile speciale armene.

Samedov pledează nevinovat și declară că este pacifist și se opune războiului, potrivit Meydan.

Acesta a calificat „drept absurdă acuzația de cooperare cu serviciile speciale armene și a relatat despre tortura pe care ar fi primit-o în timpul detenției și după”, menționează Meydan.

Conform Maydan, avocatul lui Bahruz Samedov a declarat că nu existau motive pentru a-l menține în arest în timpul anchetei, însă instanța i-ar fi aplicat arest pe termen de 4 luni.

Conform Articolului 274 (înaltă trădare) din Codul penal al Azerbaidjanului, în temeiul căruia Bahruz Samadov este acuzat, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani sau detenție pe viață.

Bahruz Samadov a fost reținut la 21 august, potrivit Meydan.

Acesta era doctorand la Universitatea Karlov din Republica Cehă și venise în Azerbaidjan în vacanță, după care urma să se întoarcă în Republica Cehă.

Bahruz Samadov este unul dintre tinerii activiști împotriva războiului din Azerbaidjan.