Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un partid pro-rus a ieșit…

Un partid pro-rus a ieșit învingător la alegerile parlamentare din Austria. Liderul formațiunii a declarat anterior că „va pune capăt ambițiilor Ucrainei de a adera la UE”

Foto: Heinz-Peter Bader/AP

Pe 29 septembrie, în Austria s-au desfășurat alegerile parlamentare. Potrivit rezultatelor, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreapta, condus de Herbert Kickl, a obținut mai multe locuri în parlament decât orice altă forță politică, notează BBC. Acesta s-a arătat anterior împotriva aderării Ucrainei la UE și a continuării negocierilor cu Kievul.

După numărarea tuturor buletinelor de vot, Ministerul de Interne a declarat că partidul lui Kickl a obținut 29,2% din voturi, în timp ce Partidul Popular Austriac Conservator a obținut 26,5%. Pe locul al treilea se află Partidul Social Democrat din Austria, cu 21% din voturi. Ca urmare, extrema dreaptă va obține 58 de locuri în parlament din 183, conservatorii 52 și social-democrații 41.

Partidul Libertății este, deci, departe de o majoritate absolută, iar liderul Partidului Popular conservator, actualul cancelar Karl Nehammer, a exclus posibilitatea unei coaliții cu Kickl înainte și după alegeri. Partidului Verzilor din Austria, conduși de președintele austriac Alexander Van der Bellen, au exclus de asemenea complet un parteneriat cu FPÖ din cauza poziției sale „antieuropene” și a refuzului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina.

Kickl le-a promis austriecilor că va construi o „Fortăreață Austria” de nepătruns pentru migranți, pentru a le restabili securitatea, prosperitatea și pacea.

De asemenea, el a declarat că va pune capăt ambițiilor Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, a vorbit despre o „amenințare la adresa agriculturii europene” și a promis să blocheze continuarea negocierilor cu Kievul. Potrivit lui Kickl, sancțiunile Austriei ar trebui să fie ghidate în primul rând de interesele sale naționale, și anume că Viena are nevoie de gazul rusesc.