Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un pachet de proiecte de…

Un pachet de proiecte de lege privind interzicerea „propagandei LGBT” și protejarea valorilor familiei, introdus în parlamentul Georgiei la o zi după adoptarea legii privind „agenții străini”

Shalva Papuashvili, Președinte al Parlamentului Georgiei. Foto: Shalva Papuashvili / X

Partidul de guvernământ din Georgia a introdus în parlament un pachet de proiecte de lege privind interzicerea „propagandei LGBT” și protejarea valorilor familiei, după adoptarea legii privind „agenții străini”. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului georgian și membru al Partidului Visul Georgian, Shalva Papuashvili, transmite Meduza.

Pachetul este format din proiectul de lege principal „privind valorile familiei și protecția minorilor” și 18 proiecte de lege mai mici care modifică alte legi, precum și codul civil, codul muncii, legislația în domeniul educației și așa mai departe”, a declarat Papuashvili.

Proiectele de lege prevăd, în special, interzicerea uniunilor între persoane de același sex și a formelor „alternative” de căsătorie sau, cu alte cuvinte, toate tipurile de căsătorie în afară de uniunea dintre un bărbat și o femeie, dar și tranzițiile transsexuale și „propaganda LGBT” în mass-media și în instituțiile de învățământ. În plus, dacă proiectele de lege vor fi adoptate, persoanele care „se identifică ca fiind de un gen diferit” și persoanele non-heterosexuale nu vor putea adopta copii.

Primele audieri ale proiectului de lege, potrivit lui Papuashvili, vor avea loc în timpul sesiunii de primăvară, în timp ce adoptarea finală este planificată în timpul sesiunii de toamnă a parlamentului.

La 3 iunie, Shalva Papuashvili a semnat legea privind „agenții străini”, care a declanșat proteste în masă în țară. Legislația impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină” și introduce amenzi pentru încălcări, precum și cerințe oneroase de divulgare.

Opoziția a calificat documentul drept o calchiere a unei legi similare din Rusia. Președinta Salome Zurabishvili a pus veto, dar parlamentul a reușit să treacă peste.