Un nou plan de colaborare cu NATO, aprobat de Guvern: „Respectă în totalitate neutralitatea constituțională a țării”
Guvernul R. Moldova a aprobat un nou plan de colaborare cu NATO pentru anii 2025 – 2028, care ajută la „consolidarea siguranței cetățenilor” și la pregătirea țării pentru „provocările moderne”. Acest document, actualizat cu regularitate în ultimii 20 de ani, numit actualmente Programul Individual al Parteneriatului (ITPP), „respectă în totalitate neutralitatea constituțională a țării noastre și aduce beneficii prin cooperare tehnică și instruire”, subliniază Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat.
Acest parteneriat urmărește scopul de a îmbunătăți securitatea națională a R. Moldova. Astfel, țara noastră va primi sprijin pentru a combate atacurile cibernetice, dezinformarea și alte riscuri moderne.
Tot în cadrul programului, funcționarii publici din domeniul securității vor beneficia de instruire modernă. În plus, femeile vor avea șanse mai mari să avanseze în carieră, iar egalitatea de gen va fi promovată.
Deși NATO este cunoscută mai ales ca o alianță militară, colaborarea cu R. Moldova este concentrată pe reformarea sectorului de securitate, rezolvarea problemelor de infrastructură critică și instruirea tehnică. Parteneriatul nu include participarea la misiuni militare altele decât cu mandat ONU sau obligații care să încalce neutralitatea țării.
Acest parteneriat respectă Constituția Republicii Moldova, care garantează statutul de neutralitate. La fel cum alte țări neutre colaborează pentru siguranța lor, R. Moldova folosește această relație pentru a-și proteja cetățenii.
„State precum Austria, Elveția și Irlanda, care sunt neutre din punct de vedere militar, colaborează cu NATO pentru a-și proteja infrastructura, a îmbunătăți sectorul public și a răspunde mai bine amenințărilor hibride”, accentuează MAE.