Principală  —  Ştiri   —   Un nou „pelerinaj” în Rusia.…

Un nou „pelerinaj” în Rusia. Lista celor peste 60 de preoți

Sursa foto: ZdG

Circa 64 de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei vor pleca într-un nou „pelerinaj” în Federația Rusă în perioada 1-2 septembrie. De această dată, la Moscova pleacă încă 18 preoți din raionul Florești, 25 din raionul Drochia și 21 din raionul Soroca, relatează portalul Deschide.md, care a intrat în posesia listelor cu pelerini.

Sursa citată menționează că preoții urmau să zboare în Rusia pe 25 august, însă deplasarea a fost amânată, punctând că amânarea s-a întâmplat după ce au fost publicate multiplele articole despre grupurile de preoți de la Mitropolia Moldovei care ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor. În timpul vizitei, fețele bisericești urmau să primească carduri MIR, pe care urmau să le fie transferați bani de la fugarul Șor. 

Anterior, Ziarul de Gardă a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar. 

Totuși, potrivit surselor Deschide.md din cadrul Mitropoliei Moldovei, pe 27 august, în orașul Florești s-a desfășurat o ședință a preoților din raion. În cadrul acesteia, secretarul eparhial de Soroca și Drochia, Nicolae Craveț, i-ar fi încurajat pe preoții „care au ajuns în gura lumii” după ce au zburat în Federația Rusă și ar fi cerut pregătirea listelor pentru următoarele „pelerinaje”.

Din informațiile obținute de sursa menționată, au fost desemnate câteva persoane responsabile din Eparhia de Soroca și Drochia pentru a suna preoții din subordine pentru a afla dacă aceștia sunt disponibili să zboare în Rusia. Doritorii au fost incluși într-o listă, în baza căreia au fost sau urmează să fie achiziționate biletele de avion.

Sâmbătă, 31 august, fețele bisericești vor primi un link, de pe care vor putea descărca biletele rezervate.

De asemenea, se mai planifică o următoare deplasare, iar responsabilii sunt în procesul formării unor noi liste cu preoții doritori să plece la Moscova.

Anterior, Ioan Moşneguţu, vicar al Mitropoliei Chișinăului şi al Întregii Moldove, a confirmat pentru Ziarul de Gardă că mai mulți preoți din R. Moldova efectuează pelerinaje în Federația Rusă, însă a spus că acestea nu sunt organizate de către Mitropolia Moldovei și că nu știe de către cine.

Apoi, și Mitropolia Moldovei a emis un comunicat de presă în care declara că nu a organizat și nu a coordonat pelerinajele mai multor preoți în Federația Rusă și menționând că informațiile apărute în presă ar fi eronate, fără a preciza la care informații se referă. 

„În contextul în care unii ar putea percepe aceste pelerinaje ca având o tentă politică, dorim să subliniem cu fermitate poziția Mitropoliei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă.

Preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Mitropolia va monitoriza atent acest caz și va lua toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. 

Mitropolia atenționa preoții „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice” și „își reafirmă angajamentul de a asigura integritatea clerului său și de a menține Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, după cum se arăta în comunicat.