Principală  —  IMPORTANTE   —   Un nou focar de pestă…

Un nou focar de pestă porcină africană, depistat în raionul Cahul

Un nou focar de pestă porcină africană la porci domestici a fost înregistrat în extravilanul localității Vadul lui Isac, raionul Cahul, în perioada 18-25 august, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Cahul a aprobat planul de măsuri complexe de combatere a bolii, fiind în desfășurare acțiunile de eradicare a focarului, cu implicarea tuturor structurilor raionale și a specialiștilor de la nivelul central al ANSA”, se menționează într-un comunicat al agenției.

Totodată, în jurul focarului a fost stabilită o zonă de protecție de 3 km și o zonă de supraveghere de 10 km, fiind restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non-profesionale din întreg arealul raionului afectat, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.

La începutul lunii august 2023, au fost identificate alte două cazuri de pestă porcină africană în localitatea Petrești, raionul Ungheni, și în localitatea Cîșlița Prut, raionul Cahul.

Agenția a venit atunci cu un îndemn către cetățeni de a nu procura animale fără certificate sanitar-veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate, dar și să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în R. Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Pe parcursul anului 2023, în R. Moldova au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 la porcii domestici, 3 la porcii mistreți. Au fost nimiciți din cauza bolii 334 porci și 21 mistreți. În luna martie, două focare de pestă porcină africană la porci domestici au fost confirmate tot în raionul Ungheni.