Un monument în memoria deportaților, inaugurat la Cahul
La 29 decembrie, la Cahul, a fost inaugurat un monument dedicat memoriei jertfelor deportărilor regimului totalitar stalinist, deportări din perioada 1941-1951.
„Trebuie să ne cunoaștem istoria și să avem înțelepciunea să o înțelegem. Mii de oameni din regiunea Cahul, printre care mai multe femei și copii, în special în cadrul operațiunii “IUG” din 1949, persoane de diferite etnii, au fost deportate în Siberia și Kazahstan”, susține primarul de Cahul, Nicolae Dandiș.
Autorul monumentului, realizat într-o versiune originală, este Ion Pascal, original din Cahul, autor al mai multor compoziții arhitecturale din această localitate.
La evenimentul de inaugurare a monumentului au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice din Galați, dar și Arhimandritul Casian Teoreanu, al Episcopiei Basarabiei de Sud. Asociația foștilor deportați și deținuți politici a fopst reprezentată de președintele acesteia, avocatul Alexandru Postică.
Monumentul a fost edificat la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Sfânt și Ioan Vodă cel Cumplit. Urmare a operațiunii „IUG” (Sud), au fost deportate 1.183 familii, dintre care 243 de familii provin din raionul Cahul.
În urma represiunilor comuniste, conform istoricilor, au avut de suferit mai mult de 900 mii de basarabeni.