Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un militar german a fost…

Un militar german a fost condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Sursa: ZDF

Curtea Regională Superioară din Düsseldorf l-a condamnat pe soldatul Bundeswehr, Thomas H., în vârstă de 54 de ani, la trei ani și jumătate de închisoare pentru spionaj pentru Rusia, relatează ZDF, scrie Novaya Gazeta.

Fostul ofițer a fost găsit vinovat de desfășurarea „activităților secrete de informații”. Însuși inculpatul a declarat că se află într-o stare psihologică foarte proastă și dorea să contacteze partea rusă de teama unei escalade nucleare în Ucraina. După cum scria Der Spiegel, el a vrut să „ofere forțelor armate ruse un avantaj pe fundalul situației politice actuale”.

Thomas H. a încercat de trei ori să contacteze consulatul rus pentru a afla informații detaliate despre un posibil atac nuclear și a-și duce familia într-un loc sigur, dar nu i-au răspuns niciodată.

Potrivit Procuraturii Generale din Germania, militarul a servit în Oficiul Federal pentru Echipamente, Tehnologia Informației și Utilizare al Bundeswehr. Potrivit departamentului, din mai 2023, Thomas H., din proprie inițiativă, a contactat de mai multe ori Consulatul General al Rusiei la Bonn și Ambasada Rusiei la Berlin și „s-a oferit să lucreze împreună”. În august 2023, a fost arestat.

După cum notează publicația germană Focus, uzina din Koblenz în care a lucrat acuzatul este responsabilă de dotarea Bundeswehr cu materiale și arme, precum și de dezvoltarea, testarea și achiziționarea de echipamente militare. Frankfurter Allgemeine Zeitung a clarificat că a salvat pe laptopul său multe fișiere cu „informații critice pentru securitate” și șase fotografii cu documente de antrenament ale forțelor aeriene germane.