Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un medic din Chișinău, condamnat…

Un medic din Chișinău, condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei pentru malpraxis. Procurorii au contestat sentința cu apel

Sursa foto: PG

Un medic anesteziolog-reanimatolog din Chișinău a fost condamnat la închisoare pe un termen de un an, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de doi ani, pentru comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, conform unui comunicat al Procuraturii Generale (PG).

Procurorii anunță că au declarat apel împotriva sentinței, solicitând aplicarea pedepsei complementare cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 5 ani.

„Acuzatorii de stat au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpatul, la 07 aprilie 2022, aflându-se la locul de muncă în calitate de medic anesteziolog – reanimatolog al Instituției Medico-Sanitar Publice „Institutul Oncologic”, a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale a unei paciente în vârstă de 51 de ani, care au dus la decesul ultimei.

Mai exact, la 07 aprilie 2022, femeia, a fost spitalizată pentru tratament, cu diagnosticul – tumora uter cu evoluție imprevizibilă și necunoscută. În continuare, pe perioada 07 aprilie 2022 – 11 aprilie 2022, medicul anesteziolog – reanimatolog, având o atitudine neconștiincioasă față de obligațiile de serviciu, a coordonat, monitorizat și evaluat necorespunzător calitatea asistenței medicale prestate pacientului, nu a acționat diligent și tactic pe parcursul acordării asistenței preanestezice, intraanestezice și postanestezice pacientului. Deși era obligat și trebuia să prevadă și să înlăture toate eventualele riscuri de cauzare a leziunilor, a efectuat manevra de intubație orotraheală a pacientei, fapt ce a dus la decesul ei”, se spune în comunicatul PG.

Raportul de expertiză medico-legală a atestat legătură de cauzalitate directă între acțiunile medicului și consecințele prejudiciabile, mai accentuează reprezentanții Procuraturii.