Principală  —  IMPORTANTE   —   Un jurnalist rus care a…

Un jurnalist rus care a organizat anterior un miting anti-război, reținut în regiunea transnistreană. Promo-LEX cere „intervenția urgentă” a Guvernului

Sursa foto: Promo-LEX

Asociația Promo-LEX își exprimă „profunda îngrijorare” față de reținerea jurnalistului rus Timofei Iliușin în regiunea transnistreană a R. Moldova. Iliușin, jurnalist al publicației independente SOTAvision, a fost reținut de către angajații așa-zisului „Minister al Securității” din regiune în timp ce se afla acolo pentru a realiza un material jurnalistic.

Timofei Iliușin a contactat redacția SOTAvision în seara zilei de 24 iunie 2024, avertizând că riscă să fie arestat, conform unui comunicat al Promo-LEX.

Jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a documenta și raporta despre încălcările drepturilor omului și persecuțiile politice din zonă. În 2023, Iliușin a fost declarat indezirabil în regiunea transnistreană fără a i se oferi un motiv clar.

„Timofei Iliușin a solicitat azil politic în R. Moldova în aprilie 2023, ca urmare a presiunilor politice din Rusia. Înainte de aceasta, el a părăsit Rusia în iunie 2022, după ce a fost reținut pentru organizarea unui miting anti-război. De asemenea, Iliușin a fost supus hărțuirilor și presiunilor din partea autorităților ruse, inclusiv intimidării membrilor familiei sale”, menționează Asociația într-un comunicat.

Astfel, Promo-LEX solicită „intervenția urgentă” a Guvernului R. Moldova pentru:

  1. Eliberarea imediată a jurnalistului Timofei Iliușin, dacă acesta se mai află în detenție;
  2. Inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a jurnalistului;
  3. Asigurarea protecției drepturilor omului și a libertății presei în regiunea transnistreană.

„Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a proteja drepturile fundamentale ale lui Timofei Iliușin și pentru a demonstra angajamentul R. Moldova față de libertatea presei și drepturile omului,” a declarat Vadim Vieru, avocat, Director de Program în cadrul Asociației Promo-LEX.

De asemenea, Promo-LEX face un apel către organizațiile internaționale și reprezentanțele diplomatice să se implice activ în acest caz și să sprijine eforturile de eliberare și protecție a jurnalistului.

Promo-LEX este o organizație non-guvernamentală dedicată „promovării și apărării drepturilor omului, democrației și statului de drept în R. Moldova și în regiunea transnistreană”.