Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Un judecător american a decis…

Un judecător american a decis că monopolul Google în domeniul căutărilor online este ilegal

Sursă: Gettyimages/BBC

Un judecător american a decis că Google a acționat în mod ilegal pentru a-și înlătura concurența și a-și menține monopolul asupra căutărilor online și a publicității aferente. Decizia de luni, 5 august, este o lovitură majoră pentru Alphabet, compania mamă a Google, și ar putea remodela modul în care „giganții” din domeniul tehnologiei își desfășoară activitatea, scrie BBC.

Google a fost dat în judecată de Departamentul de Justiție al SUA, în 2020, din cauza controlului său asupra a aproximativ 90% din piața căutărilor online.

Potrivit BBC, acesta este unul dintre numeroasele procese care au fost intentate împotriva marilor companii de tehnologie, autoritățile antitrust din SUA încercând să consolideze concurența în industrie.

Deocamdată nu este clar ce sancțiuni vor suporta Google și Alphabet ca urmare a deciziei. Amenzile sau alte măsuri corective vor fi stabilite în cadrul unei viitoare audieri. Guvernul a solicitat „măsuri structurale” – ceea ce ar putea însemna, „cel puțin teoretic, destrămarea companiei”, scrie BBC.

În decizia sa, judecătorul Amit Mehta, din districtul SUA, a declarat că Google a plătit miliarde de dolari pentru a se asigura că este motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browsere.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a salutat hotărârea drept o „victorie istorică pentru poporul american”.

„Nicio companie – indiferent cât de mare sau influentă – nu este mai presus de lege”, a declarat Garland într-o declarație, potrivit BBC.

Autoritățile federale de reglementare antitrust au intentat alte procese în curs împotriva companiilor Big Tech – inclusiv Meta Platforms, care deține Facebook, Amazon.com și Apple Inc – acuzându-le că operează monopoluri ilegale, conform BBC.

Hotărârea de luni, 5 august, vine după un proces de 10 săptămâni în Washington DC, în care procurorii au acuzat Google că a cheltuit miliarde de dolari anual pentru Apple, Samsung, Mozilla și alții, pentru a fi preinstalat ca motor de căutare implicit pe toate platformele.

Statele Unite au afirmat că Google plătește în mod obișnuit peste 10 miliarde de dolari (7,8 miliarde de lire sterline) pe an pentru acest privilegiu, asigurându-și accesul la un flux constant de date despre utilizatori care a contribuit la menținerea poziției sale pe piață.

Procedând astfel, alte companii nu au avut oportunitatea sau resursele de a concura în mod semnificativ, potrivit procurorilor.

Totodată, BBC scrie că motorul de căutare al Google este un mare generator de venituri pentru companie, aducând miliarde de dolari datorită, în mare parte, publicității afișate pe paginile sale de rezultate.

Avocații Google au apărat compania afirmând că utilizatorii sunt atrași de motorul lor de căutare deoarece îl consideră util și că Google investește pentru a-l îmbunătăți pentru consumatori.

Un alt proces împotriva companiei privind tehnologia sa de publicitate este programat pentru luna septembrie. Între timp, în Europa, Google a fost amendat cu miliarde de dolari, la fel, pentru cazuri de monopol.