Principală  —  IMPORTANTE   —   Un grup de scriitori moldoveni…

Un grup de scriitori moldoveni care se îndreptau la Tighina, percheziționați și agresați de structurile separatiste transnistrene

Imagine simbol

Patru scriitori și jurnaliști de la Chișinău, care se îndreptau la o întâlnire cu elevii liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, au fost percheziționați și agresați de structurile separatiste transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare (BPR) a declarat că „retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația”, scrie Deschide.md.

Cei patru agresați sunt scriitorul și editorialistul Deschide.MD, Dumitru Crudu, dar și scriitorii Emil Galaicu-Păun, Maria Ivanov și Elvira Moroșan. Contactat de reporterii Deschide.MD, Dumitru Crudu a declarat că ei se îndreptau la o întâlnire cu elevii pentru a participa la un atelier de scris. Ajunși la punctul de control, mașina lor a fost oprită, iar scriitorii au fost obligați să deschidă portbagajul.

Au văzut că aveam un lot de reviste „Timpul” din România. Așa-zisele organe de forță din Transnistria s-au adunat și au început să le răsfoiască. Au văzut că susținem Ucraina”, a declarat scriitorul.

Potrivit lui Dumitru Crudu, inițial, lor li s-a propus să renunțe la reviste pentru a putea continua deplasarea, însă, după o discuție cu superiorii săi, i-au obligat să se întoarcă.

Ne-au ținut timp de o oră, luându-ne actele și fără careva explicații”, explică scriitorul.

Cei patru au apelat după ajutorul Biroului Politici de Reintegrare, informând despre cazul dat. Ca urmare, de ei s-a apropiat un „ofițer” transnistrean care vorbea în română. Acesta le-a forțat să se întoarcă din drum, interzicând să mai intre în Tighina.

Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție după ce patru scriitori moldoveni au fost percheziționați și agresați de structurile separatiste de la Tiraspol.

Biroul Politici de Reintegrare a fost informat de către scriitorul Dumitru Crudu despre incidentul care s-a produs astăzi la intrarea în Tighina. Ni s-a comunicat că cei câțiva scriitori care se îndreptau spre liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, au fost opriți de către așa-numiții grăniceri transnistreni. S-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema. Grupului de scriitori de la Chișinău le-au fost înapoiate actele, dar nu li s-a permis accesul în regiune. Incidentul de azi demonstrează cu prisosință faptul, că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația”, se arată în mesajul BPR.