Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost funcționar al MAI,…

Un fost funcționar al MAI, reținut pentru că ar fi coordonat acordarea cetățeniei R. Moldova în baza pașapoartelor interne falsificate din stânga Nistrului

Foto: poliția.md

Un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din 2021, a organizat acordarea cetățeniei R. Moldova în baza certificatelor de naștere și pașapoartelor interne falsificate din stânga Nistrului, potrivit unui comunicat al Poliției. În acest scop, marți, 10 septembrie, oamenii legii au descins 13 percheziții la domiciliile, oficiile și birourile de serviciu ale angajaților Centrelor multifuncționale ale ASP din Chișinău, Anenii Noi și Căușeni și a altor persoane implicate în schema infracțională, potrivit unui comunicat al Poliției.

Conform Poliției, bănuitul, fostul angajat al MAI, coordona o schemă prin care mai mulți solicitanți ai cetățeniei R. Moldova le prezentau la ghișee angajaților Agenția Servicii Publice (ASP) certificatul de naștere și pașaportul intern de tip vechi din stânga Nistrului ale altor persoane, dar cu fotografia reală a solicitanților.

Ulterior, erau prezentate pașapoarte interne falsificate, în baza cărora, prezumtiv, mai multe persoane au primit cetățenia R. Moldova, dintre care doi solicitanți din Ucraina care deja au fost stabiliți.

Urmează ca ulterior reținerii bănuitului, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) să cerceteze probele acumulate și să determine necesitatea solicitării aplicării arestului preventiv.

Conform Poliției, investigațiile continuă, inclusiv în vederea deconspirării tuturor membrilor grupului infracțional, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.