Un expert rus, care susținea că masacrul de la Bucea este o înscenare, sare în apărarea fostului ministru al economiei din Kazahstan, acuzat că și-ar fi ucis soția, pe care a torturat-o timp de opt ore. Decizia judecătoarei
Kuandyk Bișimbaev, fost ministru al economiei din Kazahstan, este acuzat că și-a ucis soția cu deosebită cruzime, după ce a torturat-o timp de opt ore, în restaurantul vărului său. Saltanat Nukenova, soția acestuia, avea 31 de ani. Bișimbaev nu-și recunoaște vina. În apărarea sa, un expert kazah și doi specialiști ruși – Eduard Tumanov și Evgheni Kildyushov, au prezentat concluzii potrivit cărora Nukenova ar fi suferit o parte din leziunile la cap în urma căderilor de la propria înălțime, și nu a brutalitățiii soțului său.
Judecătoarea pe acest caz, Aizhan Kulbayeva, a refuzat să adauge la dosarul cauzei concluziile expertului kazah Abilkasim Tlemisov și ale celor doi așa-numiți specialiști ruși – Eduard Tumanov și Evgheni Kildiușov.
Anterior, expertul medico-legal, Eduard Tumanov, a analizat mai multe fotografii din orașul ucrainean Bucea după eliberare și, pentru a mușamaliza masacrul creat de ruși, acesta a declarat că fotografiile care arată civili morți pe străzi ar fi fost înscenate. Potrivit lui Tumanov, corpurile neînsuflețite ar fi fost aduse în mod special și întinse pe străzi. Aceste declarații ale lui Tumanov au fost reluate în mod activ de către propagandiștii ruși ca o dezmințire a crimelor comise de armata rusă în Ucraina.
După cum susține judecătoarea Kulbaeva, concluziile aduse de apărătorii lui Bișimbaev contravin concluziei expertizelor medico-legale stabilite în mod obiectiv în timpul studierii cadavrului, potrivit căreia hematomul subdural de trei-patru săptămâni este doar de natură microscopică, scrie Vlast.
„Instanța consideră că în timpul studiului a fost încălcată procedura procedurală de pregătire a trimiterii obiectului pentru examinare, au fost încălcate drepturile părții vătămate în timpul numirii și desfășurării studiului. Totodată, au fost comise încălcări semnificative, care au afectat caracterul complet și cuprinzător al studiului, obiectivitatea și validitatea concluziei”, a declarat judecătoarea.
Kuandik Bișimbaev, 43 de ani, fostul ministru kazah al economiei, este acuzat de tortură, omor și săvârșirea unei infracțiuni grave, în timp ce vărul său este acuzat că nu a raportat presupusa crimă din 9 noiembrie, anul trecut, din restaurantul BAU din Astana.
La sfârșitul lunii martie, a început procesul fostului demnitar. Acuzarea susține că acesta și-a bătut ore în șir soția, Saltanat Nukenova, într-un restaurant care a aparținut vărului său. Ulterior, în același restaurant, a fost găsit cadavrul femeii de 31 de ani.
Bișimbaev nu-și recunoaște vina.
Între timp, Curtea Supremă din Kazahstan a publicat o înregistrare video, în care poate fi observată o parte din agresiune. Bătaia și tortura ar fi durat aproape 8 oare, iar în această perioadă niciunul dintre martorii prezenți nu a sunat la poliție.
Cazul a atras atenția națională pe fondul creșterii violenței domestice în Kazahstan, unde 1 din 6 femei s-a confruntat cu o formă de violență fizică din partea partenerului.
Peste 100 000 de cazuri de violență în familie sunt înregistrate în fiecare an, însă numărul cazurilor neînregistrate este, probabil, mult mai mare.
Fostul ministru al economiei și Saltanat Nukenova erau căsătoriți de mai puțin de un an la momentul morții acesteia. Nukenova a fost a treia soție a lui Bișimbaev.
După moartea femeii, pe 9 noiembrie, unchiul ei, Kairat Nukenov, fostul guvernator al orașului Pavlodar, a acordat un interviu în care a pus sub semnul întrebării obiectivitatea anchetei.
În mijlocul protestelor publice pentru moartea brutală a Nukenovei, președintele Kazahstanului, Kasim Zomart Tokaev, a cerut public Ministerului de Interne să preia cazul sub control special.
Bișimbaev a fost ministrul economiei din mai 2016 până la sfârșitul lunii decembrie a aceluiași an și anterior a ocupat diferite funcții de conducere în agențiile de stat. Doi ani mai târziu, împreună cu alte 22 de de persoane, a fost condamnat pentru corupție, acceptare de mită și delapidare în timp ce conducea o întreprindere de stat.
Un tribunal din Astana l-a condamnat la 10 ani de închisoare, dar Bișimbaev, care provine dintr-o familie influentă, a fost eliberat în 2019, după o amnistie în masă emisă de guvern.
În urma cazului omorului lui Saltanat, președintele țării a semnat pe 15 aprilie un pachet de legi, cunoscute ca „Legea Saltanat” privind apărarea drepturilor femeilor și copiilor împotriva violenței domestice, dar și înăsprirea pedepselor pentru infractori.