Un deputat din Găgăuzia spune că postul TV public din regiune a exclus criticile sale la adresa lui Șor din cadrul unei emisiuni

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandru Tarnavski, a acuzat postul public de televiziune „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT) din UTA Găgăuzia de cenzură, după ce la montaj ar fi fost tăiate declarațiile sale din cadrul emisiunii „Обсуждаем вместе” („Discutăm împreună”, din rusă, n.r.) prin care îl critica pe ex-deputatul fugar Ilan Șor.
Potrivit lui Tarnavski, după ce emisiunea a fost difuzată, el a observat că durata sa a fost de 56 de minute, deși înregistrarea a durat mai mult de o oră. „Din păcate, s-a întâmplat un lucru neprevăzut: unele dintre discursurile din program au fost tăiate”, susține el. Astfel, acesta a redat fragmentul exclus pe pagina sa de Telegram.
„Ilan Șor nu este nici filantrop, nici investitor. Banii pe care îi investește în Găgăuzia sunt pur egoiști și urmăresc scopuri electorale. El nu a investit niciun bănuț în Găgăuzia înainte de alegerea bașcanului și nu o va face nici după aceea, când aceasta va înceta să mai dețină această funcție. Ca urmare, Găgăuzia va rămâne fără investiții, fără dezvoltare și cu respectul pierdut”, a declarat Tarnavski în cadrul emisiunii.
Astfel, politicianul a acuzat furnizorul de „cenzură care subminează credibilitatea acestei instituții publice”.
„Se pare că nici măcar o astfel de critică reținută a lui Ilan Șor nu ar trebui să fie auzită la televiziunea publică. Cenzura impusă GRT îndepărtează televiziunea și radioul public de popor, subminează credibilitatea acestei instituții publice și pune la îndoială independența sa”, a conchis el.
În urma unui control inițiat asupra postului „TV-Găgăuzia”, parte a furnizorului public regional „Gagauziya Radio Televizionu”, membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au decis, pe 21 martie, sancționarea acestuia cu amenzi maxime în valoare totală de 85 000 de lei.
Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a explicat atunci că „moderatorul este de formă în studiourile GRT, în fapt susținând narațiunile invitaților”. Potrivit ei, a fost remarcată prezența unor elemente de dezinformare, cu accent pe dezbinare, prin folosirea dihotomiei: „puterea rea de la Chișinău care dorește numai rău regiunii și puterea locală cea bună care reprezintă interesele găgăuze și se opune puterii centrale”.