Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un consilier socialist, care s-a…

Un consilier socialist, care s-a vrut primar al unei localități din raionul Hîncești sau consilier raional, și-a recunoscut vinovăția pentru trei episoade de trafic de influență. Detalii din hotărârea pronunțată de prima instanță

Sursa foto: Getty Images

Un consilier socialist dintr-o localitate din raionul Hîncești a fost găsit vinovat luni, 24 iunie, de către prima instanță, în trei episoade de trafic de influență. Anatolie Solotchi, care s-a regăsit și în lista de candidați la funcția de consilier în Consiliul raional Hîncești pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, fiind și candidat la funcția de primar al comunei Ivanovca, din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), s-a ales cu o pedeapsa definitivă de patru ani închisoare în penitenciar de tip semiînchis.

Totuși, judecătorul Andrei Brînza, de la judecătoria Cimişlia, sediul Leova, a decis suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicate lui Solotchi, pe o perioadă de probațiune de 4 ani, „dacă, în perioada de probaţiune nu va săvârşi o nouă infracţiune şi, prin respectarea condiţiilor probaţiunii va îndreptăţi încrederea ce i s-a acordat”.

Consilierul local a semnat, la 22 aprilie, un acord de recunoaștere a vinovăției. Astfel, Anatolie Solotchi a recunoscut vina în legătură cu fapta descrisă și a acceptat încadrarea juridică a acesteia în baza art. 326 alin.( 1) din Codul penal – traficul de influență, adică pretinderea, acceptarea sau primirea, personal, de bani, pentru sine, de către o persoană care are influență sau care susține că are influență asupra unei persoane publice, pentru a îl face să îndeplinească acțiuni în exercitarea funcției sale, indiferent dacă asemenea acțiuni au fost sau nu săvârșite.

Acesta a fost învinuit pentru trafic de influență în trei cazuri, care ar fi avut loc în perioada 2022-2024, fiind reținut și deținut în arest la domiciliu în perioada 10 ianuarie – 15 februarie 2024.

Mai exact, Solotchi ar fi pretins că are influență asupra persoanelor publice din cadrul Secției înregistrare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto a Centrului Multifuncțional Hîncești al Agenției Servicii Publice, responsabile de primirea probelor teoretice și practice al examenul de calificare a conducătorilor auto și eliberarea ulterioară a permisului de conducere.

Conform acuzării de stat, consilierul socialist ar fi solicitat, în total, circa 4 150 de euro și 3 800 de lei.

Solotchi a mai fost anterior tras la răspundere penală, conform sentinței din 29 martie 2016 a Judecătoriei Hîncești. Acesta a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, fiindu-i stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 2 ani, cu amendă în mărime de 3 000 de unități convenționale și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice în instituțiile de stat pe un termen de 5 ani, iar prin aplicare prevederilor art. 90 din Codul penal, executarea pedepsei cu închisoare a fost suspendată pe un termen de probațiune de 2 ani.

Pin sentința din 27 decembrie 2011 a Judecătoriei Hîncești, Anatolie Solotchi a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 309/1 alin.(l) din Codul penal – tortură, fiindu-i stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice în instituțiile de stat pe un termen de 2 ani. Pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin.(l) din Codul penal – Excesul de putere sau depăşirea  atribuţiilor de serviciu, i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice în instituțiile de stat pe un termen de 1 an. Prin cumularea parțială a celor două pedepse, i-a fost stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani și 6 luni și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice în instituțiile de stat pe un termen de 2 ani. Executarea pedepsei cu închisoare a fost atunci suspendată pe un termen de probațiune de 2 ani.

După definitivarea sentinței, instanța a decis să fie anulat sechestrul aplicat prin încheierea și mandatul Judecătoriei Cahul sediul central din 14 martie 2024, și să-i fie restituite mijloacelor financiare în sumă de 1 040 de euro și 3 600 lei.

Conform datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI), Solotchi ocupă funcția de consilier în cadrul Consiliului comunei Ivanovca din 2019, în 2023 obținând un al doilea mandat, după ce a luat mai puțin de 30% dintre voturi pentru funcția de primar al localității.