Principală  —  IMPORTANTE   —   Un bărbat, cercetat în dosarul…

Un bărbat, cercetat în dosarul de finanțare ilegală a partidului „Șansă”, afiliat lui Șor”, pe banca acuzaților

Sursa: RISE Moldova/Facebook

Procuratura Anticorupție (PA) anunță vineri, 18 octombrie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată o cauză penală de învinuire a unei persoane pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a partidelor politice.

Cauza penală a fost disjunsă din altă cauza penală la data de 16 octombrie 2024, conform unui comunicat.

PA menționează că inculpatul asigura „în mod sistematic transportarea, adică transmiterea și preluarea din diferite locații, preponderent din municipiul Chișinău și suburbiile acesteia, și repartizarea prin intermediari a remunerațiilor sub forma de mijloace bănești și cadouri către persoane care oficial/neoficial prestau diverse servicii în beneficiul partidului politic „Șansă”, afiliat fugarului penal Ilan Șor. Bunurile erau necontabilizate și nedeclarate în modul prevăzut de legislație.

„Astfel, în martie 2024, inculpatul, acționând cu intenția de finanțare ilegală a partidului politic „Șansă”, din surse interzise de lege, i-a transmis unui bărbat un pachet de culoare neagră în care se aflau mijloace bănești în sumă totală de 613 500 de lei, care prin intermediari urmau a fi redistribuite pe teritoriul R. Moldova, către persoanele ce prestau servicii în beneficiul partidului, fără a fi contabilizate sau declarate, deci contrar prevederilor legale privind modalitatea de finanțare a partidului politic. După cum a anunțat anterior Procuratura Anticorupție, inculpatul a fost reținut și arestat în cadrul investigației în martie 2024”, se spune în comunicatul Procuraturii.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția, încheind un acord de recunoaștere a vinovăției, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 42 500 și 67 500 de lei, sau cu închisoare de la 3 la 6 ani, însă datorită încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime.

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, se examinează, din aprilie 2024, cauza penală de învinuire a bașcanei Găgăuziei Evghenia Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, Svetlana Popan, fiindu-le incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.

La aceeași instanță, din iunie 2023, se află cauza penală în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice fostul Partidul Politic „Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.