Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ultimele două săptămâni până la…

Ultimele două săptămâni până la finalizarea RPL. BNS face un apel către locuitorii țării care încă nu au participat la recenzare

Sursa foto: Colaj ZDG

Biroul Național de Statistică (BNS) se adresează cu apel locuitorilor țării care încă nu au participat la recenzare de a lua legătura cu recenzorii (conform datelor de contact din înștiințările distribuite de recenzori persoanelor care nu au fost de găsit la domiciliul acestora) pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime, potrivit unui comunicat.

De la lansarea Recensământului populației și locuințelor, din ziua de 8 aprilie curent până în prezent, au fost recenzate peste 2,3 milioane de persoane (cu și fără reședință obișnuită) și peste 1,5 milioane de locuințe (ocupate, secundare și neocupate).

În primele două luni de recenzare personalul de recensământ a trebuit să identifice și viziteze toate locuințele din localitățile țării și să colecteze date despre locuințe și persoanele care locuiesc în acestea la data de referință a RPL  – 8 aprilie 2024.

Potrivit BNS, cea mai mare parte a recenzorilor deja au realizat acest obiectiv important, recenzând locuințele și  locuitorii din sectoarele de recensământ atribuite acestora.

Totuși recensământul nu se termină astăzi, la data de 7 iunie. Acesta va continua sub forma de post recenzare, care începe de azi, 7 iunie și se va încheia pe data de 7 iulie.

BNS informează că perioada rămasă până la finele recenzării -(data de 7 iulie curent), este destinată completării procesului de recenzare, inclusiv:

  1. finalizarea vizitelor la locuințele care încă nu au fost cuprinse în cadrul recensământului, în special în municipiul Chișinău, precum și alte localități în care încă nu toată populația a fost recenzată din varii motive, în special:
  • nu au fost de găsit locatarii, inclusiv la vizitele repetate ale recenzorilor și/sau persoanele la locuințele vizitate de recenzori nu au luat legătura cu aceștia pentru a stabili data/ora recenzării,
  • persoanele care au fost contactate efectiv de recenzori, dar încă nu au fost disponibile pentru a fi recenzate etc.
  1. verificarea statutului ocupațional al locuințelor pentru asigurarea că nu au fost trecute cu vederea locuințele efectiv ocupate.
  2. realizarea altor activități de asigurare a calității și bunei acoperiri a locuințelor și persoanelor cu recensământ, cu utilizarea diverselor surse de date disponibile

„Astfel, Biroul Național de Statistică (BNS) se adresează cu apel locuitorilor țării care încă nu au participat la recenzare de a lua legătura cu recenzorii (conform datelor de contact din înștiințările distribuite de recenzori persoanelor care nu au fost de găsit la domiciliul acestora) pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime”, scrie BNS.

Totodată, persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de recensământ unde este locul de trai al acestora pot stabili contactul cu acesta prin una din următoarele modalități:

  • să completeze formularul respectiv pe pagina web oficială a BNS la adresa  https://bit.ly/4c5p15k  cu informația necesară, pentru a fi contactate de recenzor în vederea stabilirii datei și orei recenzării,

SAU

SAU

  •  să sune la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).

Conform art. 7 (2) al Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor participarea la recensământ este obligatorie. Persoanele care au refuzat să participe la recenzare sau au furnizat date incomplete și/sau eronate în cadrul recenzării sunt pasibile de răspundere contravențională în conformitate cu art.330 și 419 din Codul contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, cu aplicarea amenzii de la 1000 până la 2500 de lei.

Potrivit BNS, de la începutul încă nu s-au aplicat amenzi.

Recensământul populației și locuințelor (RPL) este cel mai mare și cel mai complex exercițiu organizat la nivel național, prin care statul intră în gospodăria fiecărui om și colectează date în scopul numărării populației, dar și date despre gospodăriile și locuințele cetățenilor. 

BNS este instituția care este împuternicită să se ocupe de organizarea, elaborarea și efectuarea RPL-ului, conform legii emise de Parlament. 

RPL 2024 din R. Moldova se va încadra în runda mondială 2020, care este deschisă pentru perioada anilor 2015-2024, după recomandările Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind efectuarea cel puțin a unui RPL timp de zece ani.

Ce trebuie să știm despre recensământ, care vor fi întrebările și de ce trebuie să avem încredere în acest „exercițiu”? BNS: „Nefurnizând aceste date, nu exiști. Dar dacă nu exiști tu –  nu există nici necesitățile tale”