ULTIMA ORĂ Sinigur alias Nenu, înapoi în penitenciar. Instanța anulează liberarea condiționată înainte de termen a interlopului

Alexander Sinigur (Nenu), „capul uneia dintre cele mai periculoase grupări criminale”, condamnat în 2006 la detenție pe viață, care fost eliberat din penitenciar pe 27 martie 2025, iar apoi reținut într-un alt dosar, revine în penitenciar.
Curtea de Apel Nord a anulat decizia primei instanțe prin care interlopul a fost liberat condiționat înainte de termen. Hotărârea a fost luată vineri, 4 aprilie.
„(…) Astfel, Colegiul penal consideră că în cazul condamnatului nu a fost atins scopul pedepsei penale și anume restabilirea echității sociale, precum și corectarea condamnatului și prevenirea comiterii de către acesta a unor noi infracțiuni, fiind prematură liberarea acestuia de pedeapsă înainte de termen (…).
Colegiul penal va dispune, căutarea, reținerea și plasarea lui Sinigur (Nenu) Alexandru în custodia administrației instituției penitenciare nr.17 Rezina spre executare în continuare a pedepsei cu închisoare neexecutată”, se spune în hotărâre.
Cum a scăpat de detenția pe viață interlopul Sinigur (Nenu)
Alexander Sinigur (Nenu) a fost eliberat din penitenciar după o decizie a Judecătoriei Orhei din 27 martie 2025.
Reprezentat de avocații Sergiu Mițulescu (fost angajat al SIS) și Oleg Mîța, Sinigur a scăpat, inițial, de detenția pe viață prin decizia Curții de Apel Chișinău (astăzi Centru). Inițial, prin Decizia Curţii de Apel Chişinău din 27 februarie 2024 s-a admis demersul directorului Penitenciarului nr. 17, comisar principal de justiţie, Veaceslav Dascăl şi „în temeiul art.7 alin.(1) lit.d) al Legii 243/2021, cu privire la amnistie, în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenţei R. Moldova, lui Sinigur (Nenu) i s-a comutat pedeapsa sub formă de detenţiune pe viaţă cu 30 de ani închisoare, deși prima instanță, Judecătoria Orhei, decidea anterior că acesta nu era pasibil de a fi amnistiat.
Judecătoria Orhei stabilea, în mai 2023, că acesta „a fost sancţionat disciplinar în perioada 2007-2015, de 7 ori, fiind şi stimulat de 23 ori, din care cauză instanţa a considerat că, concluzia Comisiei Speciale a Penitenciarului nr.17 din 17.08.2022, privind riscul de recidivă a condamnatului şi caracteristica „pozitivă” este absolut nefondată, or, dinamica infracţională a lui Sinigur indică faptul că acesta, începând cu anul 1993, a fost condamnat la închisoare, iar după eliberarea din penitenciar, din nou a comis infracţiuni excepţional de grave. Prin aceste circumstanţe, instanţa denota profunda desconsiderare de către condamnat a vieţii omeneşti ca valoare ocrotită de societate şi chiar în timpul ispăşirii pedepsei detenţie pe viaţă, condamnatul a continuat să comită infracţiuni fapt care a fost condamnat prin Decizia Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău din 16.06.2017”. Cu toate astea, „la data examinării la comisia specială din cadrul instituţiei penitenciare şi la înaintarea demersului în instanţa de judecată privind aplicarea prevederilor Legii nr. 243/2021, condamnatul menţionat a fost caracterizat pozitiv, evaluat psihologic şi prezintă „risc de recidivă redus” şi nu dispune de sancţiuni nestinse”, remarca Judecătoria Orhei.
La 27 martie 2025, Sinigur a fost eliberat din penitenciar. Judecătorul Igor Negreanu de la Judecătoria Orhei a acceptat faptul că după ce i-a fost comutată pedeapsa, din detenție pe viață în 30 de ani de închisoare, condamnatul a ispășit ⅔ din pedeapsă, adică 21 de ani și 3 luni și poate fi eliberat condiţionat de pedeapsă înainte de termen”.
Ulterior, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru ZdG că Alexander Sinigur a fost din nou reținut joi, 3 aprilie, pe un alt dosar. Vineri, 4 aprilie, Alexander Sinigur a fost adus la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), fiind audiat în cadrul noului dosar. Ziarul de Gardă a surprins momentul. Interlopul și-a acoperit fața.
Fiind în detenție, el a fost decorat cu o diplomă de către Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir. ZdG a intrat în posesia unei fotografii a diplomei datată cu 23 februarie 2021.
Pe diploma oferită de Mitropolitul Vladimir interlopului se menționează că acesta a fost decorat „în semn de recunoștință arhipăstorească pentru activitatea sârguincioasă spre binele întru mărirea sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova”.