ULTIMĂ ORĂ Rezultatele preliminare după procesarea a 100% din procesele-verbale. Voturile care au făcut diferența
Au fost procesate toate cele 2 219 procese-verbale din cadrul turului II al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 55.33% de sufragii, iar Alexandr Stoianoglo ‒ 44.67%.
Peste 929 960 de alegători au votat pentru Sandu, în timp ce aproximativ 750 640 și-au dat votul pentru Stoianoglo. Diferența dintre cei doi candidați este de peste 179 300 de voturi.
Astfel, Sandu devine președintă pentru a doua oară.
Cariera politică a Maiei Sandu
În calitate de ministră a Educației, Maia Sandu a făcut parte din guvernele conduse de Vladimir Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, toate formate de PLDM – cu acest partid s-a asociat din 2012 până în vara anului 2015.
În iulie 2015, candidatura Maiei Sandu a fost propusă de PLDM pentru funcția de premier, însă liderii PD și PL, formațiuni care făceau parte din „Alianța pentru Integrare Europeană III”, au refuzat să analizeze această opțiune.
Declarându-se dezamăgită de clasa politică, Maia Sandu a creat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În octombrie 2016 a fost desemnată candidată comună a Blocului „ACUM” la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În turul II a fost sprijinită de peste 766 de mii de cetățeni.
În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, Maia Sandu a ajuns în Parlament, însă la scurt timp, la 8 iunie 2019, a fost desemnată și aleasă în funcția de prim-ministră a R. Moldova cu voturile unei alianțe formate din PAS și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), alianță care a dus la pierderea puterii de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. La 12 noiembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură cu voturile socialiștilor.