Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale…

ULTIMA ORĂ Primele declarații ale Maiei Sandu după afișarea rezultatelor preliminare

Maia Sandu face primele declarații de presă după alegerile prezidențiale și referendumul constituțional de aderare a R. Moldova la UE. Președinta în exercițiu spune că sunt dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent”.

„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate.

Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația.

Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a declarat Maia Sandu.

Pe 3 octombrie, Viorel Cernăuțeanușeful Inspectoratului General al Poliției și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au susținut un briefing de presă în care anunță că peste 130 de mii de cetățeni au primit bani din Federația Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Șor și că doar în luna septembrie, poliția a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari de la Moscova către rețeaua lui Șor din R. Moldova. Refugiat la Moscova, Șor a reacționat în aceeași zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani și a numărului de oameni implicați este mult mai mare decât cea anunțată de poliție și procurori.

Timp de trei luni, Ziarul de Gardă a documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor.

Totul a funcționat chiar și în ziua în care poliția și procuratura anunțau că au descoperit schema prin care circa 130 de mii de cetățeni ai R. Moldova au fost mituiți pentru votul lor din 20 octombrie, dar și după anunțul organelor de drept.