Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMĂ ORĂ/ Percheziții într-un dosar…

ULTIMĂ ORĂ Percheziții într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidelor politice. Schema prin care membrii partidelor afiliate lui Șor obțineau bani pentru coruperea electorală

Captură de ecran: Poliția

La 9 septembrie 2024, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari, informează Poliția într-un comunicat.

Astfel, în timpul urmăririi penale s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, remunerați lunar din surse tenebre, nereflectate în evidența contabilă, pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.

„Reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le erau create conturi bancare în banca comercială ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina), după care, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor, prin intermediul aplicației ,,PSB” le erau transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care ulterior erau convertite în valută”, se explică în comunicat.

Foto: Poliția

În prezent, transferurile de ruble se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale, suma variind între  10 000 – 155 000 de ruble, echivalentul a 1 800 – 27 900 de lei, după care activiștilor le este achitată doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediu aplicației PSB, iar restul banilor își rețin președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat în vederea extragerii mijloacelor bănești.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Poliția menționează că se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.