Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Patru sesizări la…

ULTIMA ORĂ Patru sesizări la Curtea Constituțională a României pentru anularea rezultatelor turului I al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la turul întâi al alegerilor prezidențiale. Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş, relatează Euronews.

Și rectorul SNSPA cere reluarea primului tur al alegerilor prezidențiale


Rectorul SNSPA; Remus Pricopie, a declarat, într-un comunicat de presă, că „primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea şi legitimitatea procesului electoral”.

În opinia sa, „Curtea Constituţională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni şi să insiste asupra verificării temeinice a legalităţii campaniei lui Călin Georgescu, desfăşurată într-un mod atipic şi lipsit de transparenţă, cu resurse declarate a fi de „zero lei'”.

„Au decis luni, însă contextul politic şi noile informaţii de o gravitate excepţională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituţională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situaţia. Federaţia Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eşuat. Acum, în aceste condiţii, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să îl scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând şi trăgând la răspundere pe toţi cei care au contribuit la aceste acţiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acţiuni directe”, declară rectorul SNSPA.

Calea Europeană a sesizat CCR


Calea Europeană a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România.

Calea Europeană, sesizarea către Curtea Constituțională a României:

„Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006.


Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.

Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale.“


„Nu putem vorbi de funcționarea unui stat democratic fără alegeri libere”


Dan Cărbunaru, director fondator Calea Europeană
: Motivul pentru care am transmis această sesizare către CCR este legat de ceea ce CSAT a comunicat în spațiul public. Mă refer aici la ilegalitățile pe care CSAT le-a identificat și le-a comunicat deja public. Calea Europeană, încă din 2006, promovează în România valori europene și euroatlantice. Noi credem că un stat democratic și membru al NATO și al UE trebuie să respecte toate criteriile, inclusiv cele politice. Nu putem vorbi de funcționarea unui stat democratic fără alegeri libere care să se deruleze în condiții de legalitate deplină. Din documentele pe care CSAT le-a prezentat sunt o serie întreagă de ilegalități care au afectat și rezultatul, dar și modul în care s-a derulat turul întâi.


Iohannis a declasificat documentele din CSAT

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informațiilor prezentate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024. Potrivit raportului SRI, un român din Brașov a plătit influencerilor de pe TikTok, care l-au promovat pe Călin Georgescu în jur de un milion de euro. Potrivit SIE, Rusia ar fi încercat în România, o rețetă folosită înainte de începerea invaziei din Ucraina.

Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR) sunt cei doi candidați care se vor regăsi pe buletinul de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024 de duminică.