ULTIMA ORĂ Modificările aduse Legii amnistiei ajung la Curtea Constituțională. Procurorul general a depus o sesizare

Procurorul general Ion Munteanu a sesizat Curtea Constituțională (CC) pentru a examina constituționalitatea art. II din Legea nr. 247/2022 și art. VII din Legea nr. 316/2022, care vizează modificările la Legea privind amnistia în contextul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței, anunță marți, 8 martie, Procuratura Generală (PG) printr-un comunicat.
Sesizarea vizează „eliminarea condiției privind lipsa riscului de recidivă pentru condamnații la detențiune pe viață, în vederea comutării pedepsei la 30 de ani de închisoare”.
Potrivit PG, procurorul general solicită, printre altele, Înaltei Curți să suspende aplicarea dispozițiilor contestate până la examinarea în fond a cauzei.
„Procurorul general atrage atenția că această modificare poate pune în pericol siguranța publică și contravine principiilor constituționale ale statului de drept, protecției vieții și integrității persoanelor.
De asemenea, sesizarea relevă vicii de procedură în procesul legislativ: amendamentele contestate au fost introduse în proiecte de legi cu obiect complet diferit, în faza celei de-a doua lecturi, fără dezbateri publice și avizele necesare, fapt care afectează principiile transparenței, legalității și securității juridice.
Procurorul general solicită Curții Constituționale:
- Suspendarea aplicării dispozițiilor contestate până la examinarea în fond a cauzei;
- Constatarea neconstituționalității prevederilor menționate pentru încălcarea principiilor constituționale și procedurale.
Această sesizare reprezintă un demers în vederea protejării valorilor fundamentale ale societății și reafirmă angajamentul Procuraturii Generale de a contribui la consolidarea statului de drept și protejarea interesului public”, se mai spune în comunicat.
Pe 4 aprilie 2025, fără consultări publice, Parlamentul a votat în două lecturi proiectul legii pentru „interpretarea” articolului 7 din Legea privind amnistia. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a promulgat „interpretarea” aprobată de Legislativ. Astfel, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei în baza legii amnistiei și de liberare condiționată înainte de termen.
Schimbările recente au fost operate după modificările legislative, făcute în 2022, care au permis eliberarea din penitenciar a unor interlopi condamnați la detenție pe viață, printre care Iurie Radulov alias „Babior”, care între timp a reușit să fugă din R. Moldova.
Ziarul de Gardă a constatat că există cel puțin 7 condamnați la închisoare pe viață care au fost deja eliberați din penitenciarul nr. 17 Rezina după ce au beneficiat de amendamentele la legea amnistiei, propuse de deputata PAS Olesea Stamate și votate de majoritatea parlamentară. Alți condamnați pe viață sunt în plin proces de a parcurge drumul spre libertate conform aceluiași scenariu. Unii dintre condamnații eliberați au fost inițial, în anii 90, condamnați chiar la pedeapsa cu moartea, modificată ulterior.