Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ „Mii de cazuri…

ULTIMA ORĂ „Mii de cazuri într-o oră”. Poliția avertizează despre un „atac masiv de falsuri”. Oamenii sunt îndemnați, prin mesaje și apeluri, pe cine să voteze la scrutinul din 3 noiembrie

Sursa foto: IGP

Poliția informează vineri, 1 noiembrie, printr-un comunicat, despre „un atac masiv de falsuri” parvenite prin adrese electronice și apeluri, cu îndemnul de a vota un anumit candidat electoral în schimbul unei sume de bani.

Oamenii legii informează despre faptul că cetățenii primesc masiv la adresele de e-mail mesaje prin care sunt îndemnați să voteze în cadrul scrutinului de duminică, 3 noiembrie, pentru un anumit candidat electoral, ulterior urmând să fie remunerați financiar.

„Paralel cu aceste mesaje, cetățenii primesc apeluri, iar la preluarea acestora, robotul anunță că vor primi 1500 de lei cei care vor vota pentru același candidat electoral.

Poliția s-a autosesizat, după ce a înregistrat mii de cazuri într-o oră, și a stabilit deja numărul și țara din care parvin apelurile. Ofițerii stabilesc și proveniența adreselor de e-mail de pe care se remit aceste mesaje.

Vă îndemnăm să ignorați atât mesajele, cât și apelurile, deoarece sunt un fals și au scop de denigrare a imaginii respectivului candidat electoral”, se spune în comunicatul Poliției.

Vineri, 1 noiembrie, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că a aplicat amenzi în valoare de 3 500 000 de lei pe marginea proceselor-verbale cu privire la constatarea coruperii electorale pasive”. 

CNA precizează că este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. Astfel pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei.

CNA examinează în continuare procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.