ULTIMA ORĂ Marina Tauber, eliberată din arest la domiciliu pentru a treia oară
Deputata fostului partid Șor, care a fost declarat neconstituțional, Marina Tauber a fost eliberată din arest la domiciliu, sub control judiciar, pentru a treia oară. Decizia a fost luată de magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Olga Bejenari, în cadrul ședinței de luni, 17 iulie, în cauza penală de învinuire a Marinei Tauber și a Partidului Politic „Șor” pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.
„Încă o victorie pentru echipa noastră – echipa lui Ilan Șor! Decizia de astăzi de a mă pune sub control judiciar este doar un pas spre lumină într-un dosar care ne-a calomniat întreaga echipă”, a scris pe rețelele de socializare deputata partidului dizolvat prin decizia Curții Constituționale.
Deputata independentă a fost plasată în arest la domiciliu pe 2 mai, după ce a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău de unde urma să plece spre Tel Aviv, Israel.
Prima ședința preliminară în cadrul cauzei penale de învinuire a Marinei Tauber și a Partidului Politic „Șor” pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat a avut loc joi, 29 iunie.
Atunci, în cadrul ședinței a fost examinat demersul procurorului privind prelungirea măsurii preventive arestarea la domiciliu în privința Marinei Tauber. În rezultatul examinării demersului, judecătoarea din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a admis demersul parțial, dispunând prelungirea arestului la domiciliu, cu 20 de zile, în privința inculpatei.
Marina Tauber a mai fost anterior eliberată sub control judiciar, în perioada ianuarie-februarie, dar și în toamna anului 2022. O decizie în acest sens a fost luată în luna octombrie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor. O săptămână mai târziu, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul depus de procurori împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, iar deputata a revenit în arest la domiciliu.
Acum aproape un an, pe 23 iulie 2022, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de mai multe ori.
La 26 mai 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererile procurorului general interimar privind ridicarea imunității Marinei Tauber pe trei capete de acuzare, lipsind-o de imunitate parlamentară.
Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a anunțat adoptarea, la 30 iunie 2023, de către Consiliul Afaceri Generale al UE, a primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, creat la propunerea ministrului român de externe. Printre acestea se număra și deputata Marina Tauber, dar și liderul Partidului Politic „ȘOR”.
La 30 mai, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre terminarea urmăririi penale în privința deputatei Marina Tauber și a persoanei juridice Partidul Politic „Șor”, învinuite de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat (art. 30, 42 alin. (2), 45, 1812 alin. (1), art. 30, 42 alin. (3), 45, 1812 alin. (5), art. 42 alin. (2), 45, 1812 alin. (1) și art. 30, 42 alin. (3), 45, 1812 alin. (5) din Codul penal).
Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că Marina Tauber, participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, în mod intenționat şi în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de Ilan Şor, ar fi recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9 752 000 de lei, din care suma de 740 464,50 lei ar fi introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-ar fi înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate şi utilizate, iar ulterior rapoartele le-ar fi semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală.
Tot ea, conform PA, a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021 în sumă de 9 752 000 de lei.
Totodată, Marina Tauber mai este învinuită că, în calitate de vicepreședintă a Partidului Politic „Șor”, în interesele formațiunii politice, ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea „grupului criminal organizat” condus de Ilan Șor în sumă totală de 195 518 013 de lei, surse financiare ilicite care ar fi fost integrate în activitatea și întreținerea partidului, în scopul promovării și realizării intereselor „grupului criminal organizat” pe arena politică din Republica Moldova, de acaparare a puterii în stat.