ULTIMA ORĂ Marcel Spatari demisionează din funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale
Marcel Spatari a depus cererea de demisie din funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale. Despre plecarea ministrului a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița luni, 9 ianuarie 2023, în cadrul unei conferințe de presă. Marcel Spatari a menționat că plecarea sa din funcție este „o decizie strict personală” și că va continua să „ofere consiliere” pentru echipa de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
De asemenea, Natalia Gavrilița și Marcel Spatari au anunțat că șefia Ministerul Muncii și Protecției Sociale va fi preluată de Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.
„Anunț, cu regret, plecarea din Guvern a colegului nostru Marcel Spatari. Îi mulțumesc pentru efortul depus timp de un an și jumătate cot la cot cu mine și cu întreaga echipă guvernamentală. A fost un efort sistemic care a început să dea roade și care ne-a ajutat să fim mult mai pregătiți pentru această iarnă”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița.
Marcel Spatari a declarat că plecarea sa din funcție este „o decizie strict personală, dar asumată, pregătită și coordonată din timp cu colegii din Guvern și Minister”.
„Astăzi am depus cererea prin care la Ministerul Muncii și Protecției Sociale se va produce o schimbare. Plecarea mea din funcție este o decizie strict personală, dar este asumată și pregătită, coordonată din timp cu colegii din Guvern și de la Minister. În ultimele săptămâni am elaborat planul de activitate al Ministerului pentru acest an și am coordonat activitatea echipelor responsabile de reformele majore”, a declarat Marcel Spatari.
Potrivit lui Marcel Spatari, conducerea Ministerul Muncii și Protecției Sociale va fi preluată de Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. De asemenea, Marcel Spatari a menționat că în următoarea perioadă va merge la București și de acolo va „continua să ofere expertiză, consiliere pentru echipa de la Minister”.
„Lucrăm cu domnul Buzu deja de o lună și mă bucur că am avut ocazia să coordonăm planul de activitate pentru acest an. Sunt unele reforme majore, în special reforma asistenței sociale, pregătirea fondului de argint, reforma inspecției muncii, care au fost începute și trebuie continuate. (…) Voi transmite toată informația și toată documentația domului Buzu. Întotdeauna sunt la dispoziția dumnealui și a oricărui alt coleg de la Minister. Pe platforma parlamentară au început anumite procese în care voi continua să fiu implicat. Deci, rămân alături de această echipă”, a mai declarat Marcel Spatari.
În declarația de avere și interese personale pentru anul 2021, Marcel Spatari a declarat un salariu de 62 099 de lei pentru cinci luni de activitatea în funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale. De la firma „Erudit Studio” SRL a declarat un salariu total de 32 247 de lei pentru 2021, iar de la compania Syndex România a obținut, în 2021, un salariu de 173 857 de roni.
De asemenea, în 2021, Marcel Spatairi a obținut de la firma „Erudit Studio” SRL dividende în sumă de 330 680 de lei și indemnizație pentru creșterea copilului în sumă de 2 539 de roni.
Funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale a fost pentru Marcel Spatari prima funcție publică. În 2021, după învestirea Guvernului Gavrilița, Ziarul de Gardă a scris că din 2010 Marcel Spatari este expert și director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanță în domeniul protecției salariaților.
În 2021, Spatari a declarat pentru ZdG că, împreună cu soția, deține un apartament în București, procurat în baza unui credit contractat în România, și că nu deține automobile. La Chișinău, familia Spatari locuiește într-un apartament al părinților, situat în sectorul Ciocana, unde proaspătul ministru deține o cotă parte. Cote părți din acest imobil mai dețin tatăl și fratele lui Spatari. Tot în acest apartament este înregistrată și firma „Erudit Studio” SRL, fondată și administrată de Marcel Spatari, care gestionează activitățile „Erudit Club”, axate pe jocuri de societate pentru membrii clubului. Spatari prezintă emisiunea „Erudit Cafe”, un joc intelectual televizat.
Plecări și numiri în Guvernul Gavrilița
La 6 august 2021, la Președinție, a avut loc ceremonia de învestire a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. La câteva luni de la învestire, în noiembrie 2021, Vladislav Kulminski, a depus cererea de demisie din funcția de vicepremier pentru Reintegrare. În ianuarie 2022, în această funcție a fost numit Oleg Serebrian, care atunci și-a încheiat mandatul de ambasador al R. Moldova în Republica Federală Germania.
Plecările din Guvernul Gavrilița au urmat în iulie 2022. Viorel Gherciu a fost revocat din funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentara pe 7 iulie 2022, iar a doua zi, pe 8 iulie, în funcția de ministru al Agriculturii a fost numit deputatul de pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea.
În septembrie 2022 a demisionat din funcția de ministră a Mediului Iuliana Cantaragiu. Demisia ministrei a venit la doar o zi după ce aceasta a fost criticată în cadrul ședinței Guvernului de către prim-ministra Natalia Gavrilița pentru întârzierea lansării site-ului lemne.md. Interimatul funcției de ministru al Mediului a fost asigurat din 7 octombrie, prin cumul, de ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea.
Ulterior, Iuliana Cantaragiu a fost numită în funcția de consilier al Președintelui R. Moldova în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice, iar în funcția de ministră a mediului a fost numită secretara de stat a instituției, Iordanca-Rodica Iordanov.
În noiembrie 2022, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, şi-a anunțat demisia, funcția fiind ulterior ocupată de deputatul PAS, Dumitru Alaiba.