Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Maia Sandu a…

ULTIMA ORĂ Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE. Cristina Gherasimov, numită negociator-șef din partea R. Moldova

Președinta Maia Sandu anunță că astăzi, 21 iunie, a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, șefa statului a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, Viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea R. Moldova.

În prezența membrilor Aparatului președintelui, a miniștrilor, a mai multor deputați, a procurorului general și guvernatoarea BNM, Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

„R. Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, declară președinta.

Președinta a ținut să precizeze că R. Moldova europeană va asigura pacea, bunăstarea și. o viață mai bună, dar asta trebuie să decidă cetățenii la referendumul din toamnă.

„R. Moldova – membră a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri. La referendumul din toamnă, poporul R. Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare”, precizează Maia Sandu.

„Îi mulțumesc Guvernului pentru munca depusă și îi urez succes delegației noastre care va reprezenta R. Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, mai scrie președinta.

Prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie.

La data de 3 martie 2022, Președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, alături de Ucraina. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru R. Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a R. Moldova și a Ucrainei la UE.