ULTIMA ORĂ Magistrații Curții Constituționale au confirmat rezultatele referendumului din 20 octombrie
Magistrații Curții Constituționale (CC) examinează joi, 31 octombrie, sesizarea Comisiei Electorale centrale (CEC) cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. După pronunțarea hotărârii, președintele Curții, Domnica Manole, va susține un briefing de presă.
UPDATE 17:14 După deliberare, membrii Curții Constituționale au decis confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, privind parcursul european al țării.
UPDATE 15:12 Membrii Curții Constituționale s-au retras în deliberare. Decizia cu referire la validarea rezultatelor referendumului constituțional va fi pronunțată la ora 17:00.
UPDATE 14:56 Solicitarea PCRM privind renumărarea voturilor este nu are temei, a stabilit Parlamentul, potrivit unui reprezentant al legislativului, prezent la ședință.
UPDATE 14:14 Președinta CEC cere Înaltei Curți să respingă solicitarea PCRM privind renumărarea buletinelor de vot, calificând-o drept neîntemeiată și neargumentată.
UPDATE 14:08 Magistrații CC au revenit în ședință și continuă examinarea sesizării CEC.
UPDATE 13:30 Runda de întrebări s-a finalizat. Membrii Înaltei Curți au luat o pauză de 30 de minute.
UPDATE 12:56 La finalul prezentării raportului, președinta CEC a cerut Înaltei Curți să confirme rezultatele referendumului constituțional.
UPDATE 11:46 Președinta CEC, Angelica Caraman, se expune, de la tribuna Înaltei Curți, pe marginea sesizării depuse la CC.
În fața magistraților Înaltei Curți, Angelica Caraman a vorbit despre organizarea plebiscitului din 20 octombrie, dar și despre anumite eludări ale legislației de către „unii subiecți antrenați în procesul electoral”.
„(…) De asemenea, am recepționat și informații de la Inspectoratul General al Poliției și Centrul Național Anticorupție, în ziua votării, despre anumite eludări ale legislației de către unii subiecți antrenați în procesul electoral. Potrivit informațiilor comunicate de către Inspectoratul General al Poliției, au fost documentate peste 800 de cazuri de corupere electorală pasivă (…). Conform informațiilor obținute de către organele de ordine, scopul principal urmărit prin coruperea alegătorilor a fost de a-i determina pe alegători să aleagă opțiunea „NU” la referendumul republican constituțional. Atât în perioada preelectorală, cât și pe parcursul campaniei electorale, de asemenea, am fost sesizați despre faptul că prin intermediul cultelor religioase, prin diferite forme, sub diferite pretexte, au fost diseminate la scară largă informații privind instigarea sau convingerea cetățenilor R. Moldova de a a alege opțiunea „NU” la referendum (…)”, a subliniat Angelica Caraman.
UPDATE 11:35 Magistrații CC au revenit din deliberări. Înalta Curte a respins demersul reprezentanților PCRM pentru admiterea în procesul constituțional și a decis să examineze cererea privind renumărarea voturilor.
„(…) Curtea Constituțională decide: „1. Se respinge demersul reprezentanților PCRM privind admiterea în calitate de parte a procesului de jurisdicție constituțională. 2. Cererea privind renumărarea voturilor, depusă de PCRM, în calitate de participant la referendumul constituțional, va fi examinată de Curtea Constituțională în contextul sesizării 212d/2024 a CEC, care se referă la confirmarea rezultatelor referendumului”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.
UPDATE 11:31 Între timp, reprezentanți și simpatizanți ai PCRM, dar și ai blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, s-au adunat la un protest în fața Înaltei Curți. Aceștia solicită anularea rezultatelor referendumului constituțional din 20 octombrie.
UPDATE 10:30 Judecătorii CC s-au retras în deliberare, pentru a examina demersul reprezentanților PCRM.
UPDATE 10:24 Reprezentanții PCRM solicită admiterea în procesul constituțional și renumărarea voturilor, invocând pretinse încălcări în campania electorală.
„Noi, reprezentanții Partidului Comuniștilor din R. Moldova, în calitate de participant la referendumul constituțional din 20 octombrie 2024, am depus contestație la CEC. Avem probe concrete cu privire la legitimitatea și cu privire la încălcările care s-au făcut pe parcursul procesului electoral în campanie. Dorin ca acest proces să fie clar pentru toți și vrem să depunem argumentele noastre cu privire la legitimitatea și încălcările făcute în timpul campaniei electorale (…)”, a spus o reprezentantă a comuniștilor în fața Înaltei Curți.
Președinta CEC, Angelica Caraman, a cerut Înaltei Curți să respingă cererea reprezentanților PCRM.
UPDATE 10:16 La ședință participă președinta CEC, Angelica Caraman, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, reprezentanți ai Cabinetului de miniștri și liderul PCRM, Vladimir Voronin.
UPDATE 10:14 Președinta CEC, Domnica Manole, a declarat ședința deschisă.
Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova au avut loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.
La referendum, opțiunea „DA” din buletinul de vot a trecut la limită de 50%, rezultat care validează, astfel, propunerea introducerii în Constituție a obiectivului de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Cei care au înclinat balanța în favoarea opțiunii „DA” la referendum au fost alegătorii din diasporă.
În noaptea alegerilor, după anunțarea primelor rezultate ale scrutinelor, președinta în funcție, Maia Sandu, a declarat că organele de drept au dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent” a alegerilor.
„Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic”, a declarat șefa statului.
Pe 30 octombrie 2024, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat despre aplicarea amenzilor contravenționale de peste 2 milioane de lei pentru corupere electorală. Conform unui comunicat al Centrului, la această etapă instituția are spre examinare circa 1000 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă, recepționate de la Poliție.