Principală  —  Ştiri   —   ULTIMA ORĂ/ La două zile…

ULTIMA ORĂ La două zile de la alegerea sa, noul vicepreședinte al CNOS, un afacerist pro-rus cu mai multe identități, care a evadat de la pușcărie, renunță la funcție

Sursa: Eduard Ciobanu/Facebook

Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) anunță că Dmitri Torner și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al CNOS, în care a fost ales acum două zile.

„Secretariatul CNOS comunică că pe data de 1 decembrie 2023 a recepționat cererea din partea lui Dmitri Torner, care anunță membrii CNOS că renunță la funcția de vicepreședinte CNOS, încredințată prin votul Adunării Generale Ordinare din 29 noiembrie 2023.      

În acest context, președintele CNOS, conform prevederilor statului CNOS capitolul 10.2 „Adunarea Generală”, articolul 10.4 „Adunarea Generală Extraordinară”, punctul 10.4.1, inițiază convocarea Adunării Generale Extraordinare pentru data de 22 ianuarie 2024.

Pentru Ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare, se propune examinarea următorului subiect – Cu privire la anularea Hotărârii nr. 2/7 a Adunării Generale Ordinare din 29 noiembrie 2023 (alegerea în funcție de vicepreședinte CNOS)”, potrivit unui comunicat publicat de Comitet.

Și ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit vineri, 1 decembrie, cu o reacție în contextul articolului publicat de Ziarul de Gardă despre numirea lui Dmitri Torner, afaceristul pro-rus, cu mai multe identități, condamnat anterior și care a evadat de la pușcărie, în funcția de vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova.

Astfel, MEC a transmis într-un comunicat de presă că „a luat act cu îngrijorare” de numirea în funcția de vicepreședinte a CNOS a unei persoane „a cărei integritate este contestată”.

„Ministerul consideră că această decizie poate submina încrederea în comitet și poate afecta imaginea sportului național în ansamblu. Totodată, CNOS nu a actualizat statutul în conformitate cu prevederile Legii 86/2020 cu privire la organizațiile necomerciale, ceea ce poate avea consecințe negative asupra transparenței și bunei guvernări în cadrul comitetului.

Având în vedere faptul că sunt mai puțin de 8 luni până la Jocurile Olimpice, Ministerul exprimă îngrijorarea față de posibilul impact negativ al acestor decizii asupra pregătirii și participării sportivilor moldoveni la această competiție.

Îndemnăm CNOS să acționeze prompt și eficient pentru a remedia aceste deficiențe și a asigura un mediu propice pentru pregătirea sportivilor noștri de performanță. Reiterăm angajamentul față de dezvoltarea și promovarea sportului, în speranța că CNOS va lua măsurile necesare pentru a restabili încrederea publicului și a asigura o participare de succes a sportivilor noștri la Jocurile Olimpice”, se arată în comunicatul emis de MEC.

ZdG a publicat joi, 30 noiembrie, un articol despre Dmitri Torner, președintele Federației de Biatlon a Republicii Moldova, care a fost ales miercuri, 29 noiembrie, în funcția de vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova, pe domeniul economie și relații externe.

Același Torner, cu un alt nume de familie însă, Necrasov, potrivit ex-purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina, Artem Șevcenko, a fost condamnat la 11 ani de închisoare în Moldova pentru escrocherie, a evadat din penitenciar, ulterior, a schimbat mai multe identități, iar în 2019 a candidat la alegerile parlamentare din Ucraina pe listele unui partid pro-rus, „Platforma de Opoziție – Pentru Viață”, fiind al 44-lea pe listă.

Contactat de ZdG, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, a menționat că nu cunoaștea despre trecutul lui Torner și că tot ce contează e ca acesta, fiind om de afaceri, să îi susțină financiar. „Aici e toată miza”, a punctat Juravschi.

Până la ora publicării articolului, Torner nu a răspuns la întrebările adresate de ZdG. La scurt timp de la publicarea articolului însă, Dmitri Torner a venit cu un răspuns, punctând că organele de drept din nicio țară nu au pretenții față de persoana lui.