Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Joe Biden anunță…

ULTIMA ORĂ Joe Biden anunță că se retrage din cursa prezidențială din SUA

Joe Biden/imagine simbol

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA din 2024. Acesta a făcut anunțul sâmbătă seară, pe Twitter, printr-o scrisoare publică, spunând că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat, scrie G4Media.

Despre decizia sa, Biden a anunțat pe Twitter.

„Deși intenția mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea atribuțiilor de președinte pentru restul mandatului meu”, a declarat Biden în scrisoarea în care și-a anunțat decizia.

În scrisoarea sa, Biden i-a mulțumit vicepreședintei Kamala Harris, dar nu a susținut-o ca succesor al său în cursa electorală. El a declarat că intenționează să se adreseze națiunii mai detaliat la sfârșitul acestei săptămâni.

În momentul de față democrații trebuie să-și aleagă un nou candidat pentru cursa din noiembrie, o cursă care a fost deja marcată de tensiune, diviziune și o tentativă de asasinat, amintește BBC.

Anunțul lui Biden vine după luni de speculații cu privire la vârsta și capacitatea sa de a servi SUA încă patru ani – pe fondul unei serii de gafe foarte mediatizate și a unei prestații dezastruoase la dezbateri.

Biden are 81 de ani.

Prin această decizie, Joe Biden se alătură unui număr redus de președinți americani care nu au candidat pentru realegere, între aceștia numărându-se Lyndon B. Johnson, Harry Truman, Calvin Coolidge, Rutherford B. Hayes, James Buchanan și James K. Polk. Și Theodore Roosevelt a refuzat să candideze în 1908, după ce a fost ales președinte în 1904 și a îndeplinit un singur mandat, dar a încercat din nou să obțină funcția – și a pierdut – ca candidat al unei terțe părți în 1912.