Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Janis Mazeiks va…

ULTIMA ORĂ Janis Mazeiks va fi noul șef al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, în locul lui Peter Michalko? Precizările Ministerului de Externe

Noul ambasador al Uniunii Europene în R. Moldova va fi Janis Mazeiks, subsecretarul de stat, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia, scrie canalul de Telegram „Culisele Diplomației”.

UPDATE:

Șeful Serviciului de Presă al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, ne-a comunicat că „Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene se abține de la comentarii cu privire la numirea noului șef al Delegației Uniunii Europene și informează instituțiile mass-media că în conformitate cu uzanțele diplomatice, anunțul cu privire la numirea șefilor de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova este realizat la momentul oportun de către statul/organizația reprezentat/ă”.

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene se abține de la comentarii cu privire la numirea noului șef al Delegației Uniunii Europene și informează instituțiile mass-media că în conformitate cu uzanțele diplomatice, anunțul cu privire la numirea șefilor de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova este realizat la momentul oportun de către statul/organizația reprezentat/ă. De asemenea, reamintim în spiritul Codului deontologic al jurnalistului, și al constatărilor Consiliului de presă din Republica Moldova, jurnaliștii pot folosi în articolele lor surse anonime, doar dacă informația colectată de la acestea poate fi verificată din alte surse oficiale, credibile și citabile, cu asumarea responsabilității pentru veridicitatea informației făcute publice din surse anonime”, ne-a comunicat Daniel Vodă.

Janis Mazeiks este licențiat în științe politice și masterand în drepturile omului și democratizare.

Trei ani, Janis Mazeiks a fost reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă Consiliul Europei. Ulterior, a fost șeful departamentului organizații internaționale și drepturile omului.

Timp de un an, în perioada 2006-2007 a fost consilierul președintelui leton pe politică externă.

În perioada 2007-2011 a fost ambasador, reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la Geneva, iar în perioada 2013 – 2018 a fost ambasador, reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la New York.

Peter Michalko este ambasador al Uniunii Europene în R. Moldova de patru ani.

Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău

Peter Michalko a fost numit șef al Delegației UE la Chișinău, în luna mai 2017, de Federica Mogherini. El a fost și ambasador al Republicii Slovace în Republica Elenă. 

Peter Michalko a venit la Chișinău pe 7 septembrie 2017.

„Revin cu bucurie în R. Moldova, de această dată într-o nouă poziție. Este o onoare pentru mine să preiau funcția de șef al Delegației UE în R. Moldova și sunt ferm hotărât să lucrez pe deplin la întărirea cooperării dintre UE și R. Moldova, continuând munca depusă de predecesorul și bunul meu coleg și prieten, ambasadorul Pirkka Tapiola. Sunt deosebit de fericit să îmi revăd vechii prieteni pe care îi am în R. Moldova și să îmi fac prieteni noi pe durata misiunii pe care o încep acum”, a spus Michalko.

Peter Michalko l-a înlocuit pe Pirkka Tapiola, numit șef al Delegației UE în R. Moldova în anul 2013.