ULTIMA ORĂ Gazprom anunță că, din 1 ianuarie, nu va mai livra gaze naturale regiunii transnistrene
Gazprom a anunțat oficial sâmbătă, 28 decembrie, că din 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze către stânga Nistrului. În comunicatul transmis de companie se invocă faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”.
„Din cauza refuzului părții moldovenești de a achita datoriile pentru livrările de gaze, Gazprom a trimis astăzi o notificare către Moldovagaz. În notificare se menționează că Moldovagaz nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia.
În acest sens, în baza dispozițiilor contractuale și a normelor aplicabile ale legislației ruse, Gazprom impune, începând cu ora 8:00 din 1 ianuarie 2025, o restricție a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova de 0 metri cubi pe zi”, se arată în comunicat.
De asemena, Gazprom a menționat că „își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a pretinde de la Moldovagaz toate daunele și amenzile pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare de către AO Moldovagaz a obligațiilor sale în temeiul contractului”.
La 25 noiembrie, când s-au împlinit 1006 zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, ministrul Energiei din R. Moldova a mers la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu reprezentanții Gazprom. Anunțul despre această vizită a trezit multiple critici în societate.
La câteva zile după vizita sa la Sankt-Petersburg, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a susținut miercuri, 27 noiembrie, o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele discuțiilor de la întâlnirea cu președintele concernului rus Gazprom, Alexei Miller.
Parlicov a declarat atunci că reprezentanții concernului rus le-au pus o condiție autorităților de la Chișinău. Potrivit lui, „Gazprom leagă livrarea gazelor naturale printr-o rută alternativă de pretinsa datorie de peste 700 de milioane de dolari a R. Moldova”.
„(…) Cât privește livrarea gazelor naturale pentru malul stâng, cei de la Gazprom cunosc foarte bine că există această incertitudine și o întrebare a tranzitului prin Ucraina nu ține de partea moldovenească. Nu noi suntem cei care putem rezolva această problemă, dar ei ne-au solicitat să discutăm cu partea ucraineană, să o convingem ca să continue tranzitul. Noi am discutat cu partea ucraineană și înțelegem că această decizie posibil va fi luată în ultimul moment. Sigur că pentru noi ar fi un scenariu mult mai simplu și noi am comunicat părții ucrainene că, dacă tranzitul prin Ucraina s-ar păstra, pentru noi asta ar fi un scenariu mai simplu, dar toată lumea este conștientă că există și rute alternative (…). În 2019 Gazprom s-a asigurat că dacă nu există tranzit prin Ucraina, ei vor livra gaze prin ruta alternativă. Anul acesta să ne asigurăm că Gazprom își va onora aceste obligații după 1 ianuarie, indiferent dacă este tranzit sau nu. Dacă nu va fi, atunci vor livra pe ruta alternativă.
În înțelegerea noastră, Gazprom leagă subiectul livrărilor gazelor naturale pe ruta alternativă, prin Turcia, de subiectul achitării acelei pretinse datorii aferente malului drept al Nistrului (peste 700 milioane de dolari, n.red.). Ei spun că, dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci vor lua în considerare ce este posibil și ce nu este posibil pe ruta alternativă, cât vor livra, cum. Au dat de înțeles că subiectele acestea sunt legate. Repet, în urma protocolului semnat în 2021, chiar dacă a fost cu întârziere, noi am reușit să facem un audit. Concluzia a fost că toată datoria este o datorie prescrisă (…). Partea rusă nu recunoaște rezultatele acelui audit, însă până acum noi nu am primit o alternativă (…)”, a declarat Victor Parlicov în cadrul unei conferințe de presă.