Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Fostul viceprim-ministru în…

ULTIMA ORĂ Fostul viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi, Iurie Roșca, condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență

Fostul viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi, Iurie Roșca, a fost condamnat vineri, 2 august, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, la 6 ani de închisoare, pentru săvârșirea traficului de influență. Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2017 de către Procuratura Anticorupție (PA), în baza unui denunț.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea din contul condamnatului în folosul statului a sumei de 227 000 dolari, convertiți în monedă națională conform cursului din data executării sentinței, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.

Până la rămânerea definitivă a sentinței, lui Iurie Roșca i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara după care urmează să fie luat sub strajă, potrivit unui comunicat al PA.

„Conform investigațiilor, în decembrie 2009 inculpatul, deținând funcția de viceprim-ministru al R. Moldova, a solicitat pentru sine o sumă de 1 milion de euro de la administratorul unei persoane juridice. În schimbul banilor, acesta a promis că va influența președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs care fusese depus de denunțător.

Ulterior, atât în luna decembrie 2009, cât și în martie 2011 inculpatul a primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată, respectiv 117.000 dolari SUA și 110.000 dolari SUA (suma totală fiind echivalentul de peste 2,7 milioane de lei)”, menționează PA.

Urmărirea penală a durat 1 an și 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani, fiind examinată în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Cine este Iurie Roșca?

Iurie Roșca este jurnalist de profesie. La sfârșitul anilor 80, și-a început cariera de politician pe listele grupului de inițiativă al Mișcării Democrație din R. Moldova, transformat în anul 1989 în Frontul Popular Creștin Democrat. Ulterior a fost ales în fruntea formațiunii, redenumită zece ani mai târziu Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD). Pe listele acestui partid, Roșca a fost ales deputat în Parlament între anii 1994 și 2009. A deținut două mandate de vicepreședinte al Parlamentului între 1998 și 2001 și în perioada 2005-2009. După ce a chemat oamenii în stradă la proteste împotriva comuniștilor și a lui Voronin în mod special, în aprilie 2005, Iurie Roșca și formațiunea condusă de acesta a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcția de Președinte al Republicii Moldova, gest criticat de o bună parte din electoratul PPCD. În iunie – septembrie 2009 a fost viceprim-ministru, în Guvernul Greceanîi, scrie stopfals.md.

În aprilie 2024, ZdG a scris că Iurie Roșca este unul dintre politicienii promotori ai falsurilor despre recensământ. Fostul președinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a numit anterior recensământul «великая перезагрузка» (marea resetare, n.r.) și spunea că scopul recensământului este de a sărăci R. Moldova prin inventarierea averii.

„Dacă ne numărați, înseamnă că pregătiți un colaps economic, foame artificială și, în schimbul unei farfurii de terci, ne veți lua averile. Trebuie să înțelegeți că ne vor fi luate averile dacă nu ne vom împotrivi. Acest recensământ face parte din «marea resetare». Ne numără pentru a ne transforma în niște săraci, dependenți de guvernarea care va deveni complet dependentă de corporații transnaționale amplificate de avansul tehnologic”, a spus Iurie Roșca într-un video din 10 aprilie

Analistul politic Ion Tăbârţă a declarat pentru ZdG că narațiunile lui Iurie Roșca sunt, de fapt, niște teorii ale conspirației. 

„Sunt așa-numitele teorii conspiraționiste de ordinul globalizării. Se știe că adepții acestor teorii spun că globalizarea distruge tot ceea ce este național. În cazul domnului Roșca,  comentariile sunt de prisos. Este un anumit procentaj de cetățeni care crede acestor conspirative și anume, că avem anumite forțe globale, oculte care doresc să-și extindă influența pentru a se îmbogăți. Ceea ce spune domnul Roșca cu referire la recensământ este un fals”, a spus Ion Tăbârţă.