Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMĂ ORĂ/ Dumitru Alaiba și-a…

ULTIMĂ ORĂ Dumitru Alaiba și-a dat demisia din funcția de ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării

Sursa: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării/Facebook

Dumitru Alaiba a anunțat joi, 13 martie, că își dă demisia din funcția de ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), după doi ani și jumătate de când ocupă acest post. Potrivit lui, motivul unei asemenea decizii este necesitatea unui „impuls nou, care să accelereze procesele începute pentru a asigura creștere economică”.

„Azi merg la ultima mea ședință de guvern. Au fost 2 ani jumătate de muncă enormă, în care am dat toate cunoștințele și energia mea ca să mișcăm lucrurile înainte. Acum este nevoie de următorul pas. (…) Am pus fundamentul stabilității economice și, la această etapă, cred că este nevoie de un impuls nou, care să accelereze procesele începute pentru a asigura creștere economică”, a anunțat Alaiba pe Facebook.

El a subliniat că va continua să fie „alături de Președinta Maia Sandu, de Prim-ministrul Dorin Recean și de echipa de guvernare și le mulțumesc pentru încredere”.

„A fost onoarea vieții mele să-mi aduc contribuția. Mergem înainte”, a conchis Alaiba în mesajul său.

Anunțul vine la o zi după ce Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat rezultatele Raportului de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării încheiate la 31 decembrie 2023, care a stabilit că:

  • MDED nu a înregistrat în evidența contabilă valoarea imobilelor gestionate economic de către instituțiile publice la autogestiune în sumă totală de cca 111,9 milioane lei;
  • nu a fost contabilizată valoarea capitalului social a două întreprinderi de stat în procedura de lichidare, în sumă totală de 316,4 mii lei;
  • nu a fost reevaluată valoarea de bilanț a unei clădiri, la transmiterea acesteia în folosință și gestiune economică în afara sistemului bugetar, la valoarea estimată de audit de cca 26 milioane lei.
  • nu au fost recunoscute și incluse în bilanțul consolidat al MDED și, ulterior, în Raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat, informațiile cu privire la angajamentele financiare generate de 1055 garanții emise și active din Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) pentru întreprinderile mici și mijlocii, în sumă de 1,1 miliarde lei și de 1044 garanții în valoare de cca 820,9 milioane lei, conform datelor băncilor partenere, precum și soldul mijloacelor financiare bugetare ale FGC, în sumă totală de 401,9 milioane lei. Concomitent, acestea se înscriu într-o anumită măsură în Raportul narativ consolidat al MDED.
  • în întârziere semnificativă a procesului de reorganizare a Instituției Publice Institutul National de Metrologie prin fuziunea (absorbția) Întreprinderii de Stat Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, care este, motiv pentru care procesul riscă să eșueze în totalitate deoarece nu au fost întreprinse toate acțiunile necesare pentru desfășurarea procesului de reorganizare.