ULTIMA ORĂ CSM propune șefei statului numirea a trei magistrate în funcția de judecătoarea la CSJ
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va propune președintei Maia Sandu numirea a trei magistrate în funcția de judecătoare ale Curții Supreme de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă. Consiliul a anunțat marți, 21 mai, rezultatele concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție din rândul judecătorilor.
Este vorba despre judecătoarele Viorica Puica, Diana Stănilă și Stela Procopciuc. Una dintre candidate, Aurelia Cazacliu, nu a obținut punctajul necesar – 75 de puncte.
În cadrul ședinței CSM au fost intervievați 4 candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
În urma prestației candidaților și analizei materialelor dosarelor personale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au evaluat candidații după cum urmează:
- judecătoarea Viorica Puica a obținut 93 puncte,
- judecătoarea Stela Procopciuc a obținut 93 puncte,
- judecătoarea Diana Stănilă a obținut 85 puncte,
- judecătoarea Aurelia Cazacliu a obținut 57 puncte.
Potrivit art. 7 al. 3 a Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiţie și punctului 30 al Regulamentului privind selecția judecătorilor Curții Supreme de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii a propus președintei Republicii Moldova numirea în funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție următoarele judecătoare: Stela Procopciuc, Viorica Puica și Diana Stănilă.
„La moment în examinarea CSM se află Raportul cu privire la propunerea de nepromovare a judecătorului Adrian Ciobanu, pe când referitor la candidații din rândul judecătorilor Grigori Manoli și Dorin Munteanu, Comisia încă nu s-a expus”, se arată într-un comunicat de presă emis de CSM.
Legea prevede că judecătorul Curții Supreme de Justiție se numește în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova emite decretul de numire în funcție a judecătorului Curții Supreme de Justiție în termen de 30 de zile de la data primirii propunerii. Dacă este necesară o examinare suplimentară a dosarului candidatului sau a informației deținute de o autoritate publică despre candidatul respectiv, acest termen poate fi prelungit cu 15 zile.
Dacă există circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție sau încălcarea procedurii de selectare a candidatului, președintele Republicii Moldova refuză motivat numirea și informează Consiliul Superior al Magistraturii. La propunerea repetată a Consiliului Superior al Magistraturii, votată de cel puțin 2/3 din membrii săi, președintele Republicii Moldova emite decretul privind numirea în funcție a judecătorului Curții Supreme de Justiție.