Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ultima oră/ CSE a dispus…

Ultima oră CSE a dispus livrarea de gaze în regiunea transnistreană din ajutorul de 30 de milioane de euro de la UE

Sursa: Kacper Pempel/Reuters

Compania de stat Energocom urmează să livreze, zilnic, din 1 februarie, până la 3 milioane de metri cub de gaze regiunii transnistriene.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat sâmbătă, 1 februarie, un set de măsuri necesare pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană, pentru sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului “în fața șantajului energetic rusesc”, a anunțat Guvernul. Grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la data de 10 februarie, precum și achiziția și livrarea energiei electrice pentru consumatorii malului drept.

Energocom a început achizițiile de gaze pentru regiunea transnistreană, conform Dispoziției nr. 7 a Comisiei pentru Situații Excepționale din 1 februarie”, a anunțat compania.

Conform dispoziției, SA ,,Energocom” va asigura transmiterea gazelor naturale în baza unui grafic de livrare agreat cu SRL ,,Tiraspoltransgaz”, în unităţi energetice, care nu va depăși valoarea zihică de 3 milioane metri cub de gaz echivalent în MWh. Ulterior livrărilor va fi întocmit un Act de predare-primire între SA ,,Energocom” și SRL ,,Tiraspoltransgaz”, care va fi confirmat de către operatorul sistemului de transport SRL ,,Vestmoldtransgaz”.

„SA ,«Energocom» va achiziţiona gaze naturale în sumă de 20 milioane euro, de pe platforme de tranzacţionare autorizate din Uniunea Europeană și/sau Ucraina, la condiţiile de piaţă şi ţinând Cont de limitările de ordin telmic care pot afecta livrarea gazelor naturale în R. Moldova, inclusiv de capacitatea tehnică a interconexiunilor cu ţările de unde acestea vor fi livrate”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată, potrivit dispoziției, SA ,,Energocom” va achiziţiona energie electrică în sumă de 10 milioane euro de pe platforme de tranzacţionare autorizate din Uniunea Europeană și/sau Ucraina, pentru asigurarea cantităţilor de energie electrică a consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Dispoziția CSE mai prevede că, entitățile care livrează gazele naturale, energie termică, energie electrică și gestionează rețelele respective în raioanele de est a R. Moldova, vor livra exclusiv către categoriile de consumatori protejați, printre care consumatorii casnici, instituțiile medicale și cele de învățământ și centralele electrice. Toate informațiile în acest sens au fost solicitate de Chișinău și recepționate ieri seara de la Tiraspol cu datele dezagregate ale consumatorilor.

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat vineri, 31 ianuarie, că R. Moldova a ajuns la un acord final cu Uniunea Europeană privind pachetul de ajutor anunțat la începutul acestei săptămâni. Astfel, Executivul a semnat un contract de finanțare nerambursabilă cu Comisia Europeană prin care R. Moldova va primi un sprijin gratuit în valoare de 64 de milioane de euro. Aproximativ jumătate din sumă urmează să fie utilizată în primele zece zile ale lunii februarie, pentru a cumpăra gaze și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

30 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a cumpăra gaze și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului în primele zilei ale lunii februarie.

„Respectiv, 20 de milioane euro vor merge pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene a R. Moldova, iar 10 milioane de euro pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului”, a precizat premierul.

Altele 34 de milioane de euro vor veni ca suport bugetar.

Guvernul a ajuns la un acord final cu UE privind pachetul de ajutor anunțat pentru R. Moldova, inclusiv pentru regiunea transnistreană: suma finală a sprijinului gratuit ajunge la 64 de milioane de euro