Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Comisia Europeană anunță…

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană anunță că R. Moldova și Ucraina sunt pregătite să înceapă negocierile de aderare la UE. Cristina Gherasimov: „Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere”

Sursa foto: Ukrinform

Comisia Europeană (CE) le-a transmis vineri, 7 iunie, ambasadorilor UE că Ucraina şi R. Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

„Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări”, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei. „Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus ea.

Liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu cele două ţări în decembrie, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii, precum combaterea corupţiei. În timpul unei reuniuni avute vineri în spatele uşilor închise, Comisia Europeană le-a spus ambasadorilor celor 27 de state membre că aceste criterii au fost îndeplinite.

La scurt timp după anunțul Comisiei Europene, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a spus că R. Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE.

„Astăzi, în raportul Comisiei Europene către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă UE – principalul grup de pregătire a Consiliului -, Republica Moldova a fost evaluată ca îndeplinind și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene. Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale.

Le mulțumim în acest context statelor care au transmis, ieri, Președinției belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susținerea organizării primei Conferințe Interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie – Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia”, a menționat oficiala de la Chișinău.

Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE pe 23 iunie 2022. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

După ce a obținut statutul de țară candidată la UE, R. Moldova trebuie să parcurgă o serie de pași importanți în procesul de aderare la Uniune.