Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Călin Georgescu a…

ULTIMA ORĂ Călin Georgescu a pierdut procesul la CtEDO: ceruse ca statul român să fie obligat să organizeze turul doi cu el și Elena Lasconi

Foto: Mediafax

Călin Georgescu a pierdut procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), care a declarat cererea candidatului pro-rus de realuare a turului doi al alegerilor prezidențiale din România drept „inadmisibilă”. Decizia Curții este unanimă, scrie G4Media.

CtEDO a constatat că Georgescu nu a invocat niciun argument de fapt sau de drept în sprijinul susţinerii că a existat o „ingerinţa politică” în procesul electoral. Ea a respins această parte a cererii ca vădit neîntemeiată.

În 2 ianuarie 2025, el a atacat la CtEDO decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale. Potrivit documentului consultat de G4Media, Călin Georgescu ceruse Curții Europene a Drepturilor Omului să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidențialelor în care s-au calificat el și Elena Lasconi.

În decizia pronunțată joi în cauza Călin Georgescu v. Romania (cererea nr. 37327/24), într-o formaţiune de Comitet compusă din trei judecători, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, cererea inadmisibilă.

CtEDO a constatat, în special, că dată fiind structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a „corpului legislativ” al Statului pârât, în înţelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie, „„corp legislativ” cu privire la care este garantat dreptul la alegeri libere. Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă.

Curtea a judecat de asemenea ca România nu are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv).

Georgescu solicita ca CtEDO să judece cauza în regim de urgență. Acesta ceruse:

  • suspendarea efectelor deciziei CCR de anulare a alegerilor, până la soluționarea cauzei
  • obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur, și să organizeze turul doi al alegerilor prezidențiale între el și Lasconi
  • obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.