Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMĂ ORĂ/ Ambasadorul Federației Ruse…

ULTIMĂ ORĂ Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova a fost convocat la MAE. Un diplomat rus, declarat persona non-grata

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat în dimineața zilei de 1 august la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit comunicatului MAE, acestuia i s-a înmânat o notă din partea ministerului privind declararea drept persoană indezirabilă („non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.

„Decizia autorităților moldovenești a fost luată urmare activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, se arată în comunicat.

În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească R. Moldova.

Potrivit presei ruse afiliate regimului de la Kremlin, ambasadorul Rusiei în Moldova a fost convocat la Minister în legătură cu perchezițiile din Parlament și acuzațiile de trădare de stat aduse persoanelor reținute.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău, au fost reținuți. 

Faptele au avut loc începând cu anul 2023, potrivit Procuraturii. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite împotriva intereselor R. Moldova.

„Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova, precizează PCCOCS.

Urmare a acțiunilor procesual-penale, ambii funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore, în scopul „continuării obiective a investigațiilor”, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.