Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ 33 de percheziții…

ULTIMA ORĂ 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța. Șefa PA: „Persoane publice din R. Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii, pentru infractori din diferite țări”

Sursa: captură foto Privesc.eu

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, anunță că procurorii anticorupție și organele de drept din alte țări au efectuat marți, 4 iunie, percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din țara noastră și din alte țări primesc mită „pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională”.

  • O notificare roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră, care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei notificări roșie.

Conform Veronicăi Dragalin, presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA. În urma a 33 de percheziții, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. În timpul descinderilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală.

„Suntem determinați să luptăm împotriva corupției la nivel înalt sub toate formele, în special împotriva acelor scheme care pun în pericol cauzele penale în întreaga lume. Această investigație comună este o dovadă a faptului că cooperarea internațională între instituțiile de drept este esențială în detectarea și oprirea infractorilor corupți, care nu sunt limitați de frontiere naționale. Împreună, vom continua să lucrăm cu curaj și să livrăm rezultate pentru eliminarea corupției din instituțiile publice și pentru a face lumea un loc mai sigur pentru cetățenii noștri”, a declarat Veronica Dragalin în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit șefei PA, pe 2 aprilie, instituția a pornit un dosar penal pe baza informațiilor primite de la parchetul național al Franței.

„(…) Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belorusia și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din R. Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii in schimbul plăților. Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații.

La 4 iunie 2024, în temeiul unor mandate de percheziție autorizate de un judecător de instrucție din R. Moldova, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție au efectuat 33 percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate. În urma perchezițiilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală. Perchezițiile au avut loc azi dimineața cu susținerea deplină din partea instituțiilor publice vizate și sunt în desfășurare (…)”, precizează PA.

„Din partea Parchetului Național Financiar, sunt încântată de succesul operațiunilor desfășurate astăzi (4 iunie, n.red.) de autoritățile moldovenești, cu sprijinul anchetatorilor francezi și al partenerilor noștri americani și britanici. În calitate de primii destinatari ai alertei INTERPOL cu privire la o schemă de corupție care amenință fundamentele acțiunii sale, am putut testa puterea mecanismelor de cooperare internațională și angajamentul exemplar al omologilor noștri din Republica Moldova. Vom continua investigațiile cu determinare”, a declarat Céline Guillet, șef adjunct al Parchetului Național Financiar din Franța.