UE va aloca alte 50 de milioane euro ajutor umanitar pentru victimele invaziei din Ucraina. 5 milioane de euro îi revin R. Moldova
UE mai alocă 50 de milioane de euro ajutor umanitar pentru a sprijini oamenii afectați de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv 45 de milioane de euro pentru proiecte umanitare în Ucraina. Totodată, 5 milioane de euro vor fi oferiți R. Moldova.
Potrivit comunicatului Comisiei Europene, finanțarea va fi utilizată pentru “a aborda cele mai urgente nevoi umanitare prin furnizarea de servicii medicale de urgență, acces la apă potabilă și condiții de igienă, adăpost și protecție, asistență în numerar și sprijin împotriva violenței bazate pe gen“.
Pachetul include 45 de milioane de euro pentru proiecte umanitare în Ucraina și cinci milioane de euro pentru R. Moldova.
„Cu milioane de oameni în mișcare sau prinși în zone de război active, nevoile din Ucraina sunt deja masive. Acum, trebuie să fim pregătiți pentru o creștere suplimentară a atacurilor nemiloase ale Rusiei asupra Ucrainei, în special în est. Cu aceste 50 de milioane EUR suplimentare, UE continuă să pună rapid la dispoziție finanțare umanitară partenerilor săi pentru a extinde în continuare asistența. Va ajuta oamenii din zonele greu accesibile, care nu au acces la asistență medicală, apă și electricitate, și pe cei care au fost forțați să fugă și să lase totul în urmă. Ucraina, suntem cu tine”, a declarat Janez Lenarčič, Comisarul pentru managementul crizelor.
La 28 februarie, Comisia Europeană a anunțat că oferă 90 de milioane de euro pentru programe de ajutor umanitar pentru a ajuta civilii afectați de războiul din Ucraina. Aceasta a inclus, respectiv, 85 de milioane de euro pentru Ucraina și 5 milioane de euro pentru Moldova. Pe 10 martie, Comisia Europeană a alocat Moldovei fonduri umanitare suplimentare de 3 milioane de euro pentru a sprijini cei care fug din Ucraina.
Potrivit comunicatului de presă al UE, finanțarea totală a UE pentru ajutor umanitar ca răspuns la război ajunge la 143 de milioane EUR. Finanțarea face parte din pachetul de sprijin de 1 miliard de euro promis de Comisia Europeană la evenimentul global de angajare de săptămâna trecută „Stand Up For Ukraine”.
Totodată, Comisia Europeană coordonează, de asemenea, cea mai mare operațiune de protecție civilă de până acum pentru a ajuta persoanele afectate atât în Ucraina, cât și în țările învecinate. Până în prezent, peste 19 000 de tone de asistență au fost livrate Ucrainei de la centrele logistice ale UE din Polonia, Slovacia și România. Asistența coordonată prin Mecanismul UE de protecție civilă include provizii esențiale, cum ar fi medicamente, alimente, generatoare de energie și echipamente pentru adăpost.