UE și PNUD au contribuit la depășirea crizei energetice și liberalizarea pieței energiei din Moldova, cu un buget nerambursabil de 13 milioane de euro
Uniunea Europeană (UE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au contribuit la depășirea crizei energetice, la crearea mecanismelor de susținere a populației vulnerabile energetic și programelor de reducere a consumului de energie în gospodăriile casnice, la reformarea instituțiilor din sector și a creat premise pentru liberalizarea și integrarea pieței energetice a Republicii Moldova în cea europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei (ME).
Potrivit comunicatului, proiectele au fost realizate în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD în perioada 2022-2024.
Astfel, cu un buget total de 13 milioane de euro, Programul a contribuit esențial la depășirea crizei energetice prin consultanță și crearea „Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice”, precum și la mobilizarea resurselor pentru acesta, potrivit PNUD.
Peste 800 de mii de familii au primit compensații în factură pentru resursele energetice în anii 2022-2024, când prețurile internaționale la energie au atins cote istorice.
Totodată, cu sprijinul programului au fost elaborate trei documente strategice – Planul Național integrat privind Energia și Clima, Strategia sectorială pentru renovarea fondului imobiliar național pentru perioada 2025-2030 și Programul național privind consolidarea și dezvoltarea sectorului național de biocombustibili solizi pe termen lung, dar și 34 de acte legislative.
ME informează că prin finanțarea UE, cinci spitale raionale din Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași au fost dotate cu panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de 600 kW.
Panourile de pe cele cinci spitale vor produce anual 780 MWh energie electrică verde, vor reduce costurile spitalelor cu peste 20 milioane lei anual și vor diminua emisiile de CO2 cu 437 tone anual.
Programul a implementat o serie de proiecte-pilot care au contribuit la reducerea consumului de energie în gospodăriile casnice, urmând a fi preluate de Centru Național pentru Energie Durabilă (CNED) și extinse la nivel național.
Printre acestea se numără programul „Casa verde”, prin care 219 gospodării casnice vulnerabile din punct de vedere energetic, dintre care 74 case de copii de tip familial, au beneficiat de măsuri de eficientizare energetică a imobilelor sau instalare a panourilor fotovoltaice.
În cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice”, 31.838 de gospodării au beneficiat de vouchere pentru becuri LED și 7.246 gospodării și-au schimbat frigiderul, mașina de spălat sau plita electrică veche pe echipamente noi și econome.
De asemenea, în 4 blocuri din Chișinău au fost instalate puncte termice individuale și schimbate sistemele de distribuție a căldurii în unele orizontale.
Datorită acestor modificări, agentul termic va fi încălzit centralizat și distribuit uniform în toate apartamentele pentru încălzire, permițând reglarea și contorizarea individuală a căldurii în fiecare apartament. Astfel 445 de familii vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură.
Tot cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului au fost desfășurate audituri energetice în 25 de blocuri, care vor fi eficientizate energetic după modelul testat de PNUD și CNED.
De asemenea, Programul a dotat cinci instituții de învățământ din țară cu echipamente pentru studii în domeniul energetic.
Echipamente din domeniul energetic au fost oferite Universității Tehnice din Moldova, Colegiului Tehnologic din Chișinău, Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, Colegiului Politehnic din Bălți și Centrului de Excelență în Construcții din Chișinău.
Pentru a sprijini buna înțelegere a schimbărilor pe piața energiei, Programul a organizat instruiri și vizite de studiu pentru jurnaliști, a oferit granturi pentru media pentru promovarea tranziției energetice și organizat cursuri și tabere de vară pentru elevi.