Principală  —  Ştiri   —   UE pe înțelesul mEU/ Sunt…

UE pe înțelesul mEU Sunt tânăr și european – cum sprijină Uniunea Europeană tinerii și tinerele?

Pe 12 august sărbătorim Ziua Internațională a Tineretului. Tradițional, mesajele de felicitare care împânzesc spațiul public în jurul acestei zile se rezumă la afirmații despre cum tinerii sunt prezentul și viitorul, cum ne-ar aparține responsabilitatea pentru modul în care va arăta lumea în următorii 5, 10, 20 de ani sau despre faptul că tinerii sunt cei care trebuie să aducă Republica Moldova în Uniunea Europeană. 

Încercările de a ne împuternici pe noi, tinerii, prin discursuri reciclate, sunt apreciate, dar nu întotdeauna utile. Un loc egal la masa de luare a deciziilor, politici publice orientate pe satisfacerea nevoilor noastre, precum și un set de instrumente clare și eficiente pentru a ne implica în viața civică și politică – sunt doar câteva dintre lucrurile pe care și le dorește generația mea.

În acest articol, reflectăm asupra a ce înseamnă să fii tânăr/ă în circumstanțele socio-politice actuale și care sunt câteva dintre oportunitățile concrete de împuternicire a tinerilor pentru a participa public în mod activ și eficient. Acestea sunt disponibile pentru tinerii din statele membre ale Uniunii Europene, iar la unele dintre ele ne putem înscrie și noi, cetățenii Republicii Moldova.

Cine este și cu ce se ocupă un tânăr european?

Uniunea Europeană este o comunitate unită prin diversitate și adeziune la un set de valori comune, bine integrate în politicile pe care le adoptă și implementează. Tinerii europeni din cele 27 de state membre ale UE sunt un grup neomogen, care nu lasă prea mult spațiu pentru caracterizări generaliste. Fie că vorbim despre școlari, studenți, tineri angajați sau antreprenori, tineri părinți sau tineri care își caută locul sub soare și în sistemul social complex, europenii împărtășesc principii comune privind respectul pentru drepturile omului, libertatea, egalitatea, statul de drept, demnitatea umană și dorința de a se implica în procesele democratice. De aici pornește și principala noastră asemănare – tinerii din UE își doresc pace, securitate internațională, cooperare, să lupte cu sărăcia și inechitatea socio-economică, precum și să trăiască în spiritul valorilor europene. Nu este doar o înșiruire de dorințe vagi, asta ne-o spun și rezultatele Flash Eurobarometrului 545 dedicat Tineretului și democrației, realizat în aprilie 2024, care analizează viziunile tinerilor europeni (15-30 de ani).

Conform studiului, aproximativ unul din doi tineri europeni chestionați menționează că are  experiența de a acționa pentru schimbarea societății în care trăim. Mai mult decât atât, 64% dintre tinerii respondenți susțin că ar fi participat în cadrul activităților unei organizații din societatea civilă în ultimele 12 luni. Cei mai mulți dintre tineri au răspuns că au acționat în direcția promovării drepturilor omului (34%), combaterii schimbărilor climatice și protecției mediului (33%). Fie că au scris petiții, au participat în cadrul protestelor sau au luat legătura directă cu un politician, aceste statistici confirmă faptul că tinerii europeni își doresc să fie implicați în viața civică a Europei. Putem doar presupune că și tinerii europeni din Republica Moldova sunt la fel de dornici de implicare, așa cum datele statistice recente care ar confirma sau infirma acest lucru lipsesc.

Sursa: European Youth Association, Plenul Parlamentul European plin de tineri în contextul Evenimentului European de Tineret (EYE)

Tinerii europeni sunt mobili, dinamici și deschiși pentru a explora noi culturi. Patru din zece tineri, adică 43% dintre respondenți, susțin că au participat în cel puțin o activitate profesională – de voluntariat, de învățare sau sport – într-o țară diferită decât cea a cărui cetățean de origine sunt. Rezultatele aceluiași barometru de opinie arată că tinerii au evaluat această experiență drept una care i-a ajutat să descopere lucruri noi despre statele europene, le-a crescut încrederea în propriile forțe, interesul pentru a învăța o limbă străină și pentru a se stabili într-o altă țară europeană în viitor. Cu ceva timp în urmă, în timpul unei vizite  într-o localitate din Nordul țării, în cadrul unei activități de cunoaștere, am rugat tinerii din sală să ridice mâna dacă au vizitat măcar o țară din Uniunea Europeană. Erau doar 4-5 mâini ridicate.

Prin politicile de tineret pe care le dezvoltă, UE sprijină tinerii să-și sporească cunoștințele și competențele prin călătorii și vizite de studiu, pentru a deveni adulți responsabili și implicați în societate. Bunăoară, renumitul program Erasmus+ oferă tinerilor europeni șansa de a învăța și a se dezvolta personal într-un mediu intercultural. Începând din 1987 când a fost lansat, Erasmus devine programul care oferă experiențe inedite tinerilor europeni, prin care aceștia pot contribui la schimbări sociale palpabile. Dacă în primul an circa 3200 de studenți din învățământul superior au luat parte la program, astăzi numărul total al participanților se apropie de 16 milioane de tineri. Pentru perioada 2021-2027, bugetul alocat activităților sub umbrela Erasmus+ însumează aproximativ 26 de miliarde de euro. Uniunea Europeană investește în creșterea nivelului de mobilitate și cooperare între tineri, așa cum conexiunile create în cadrul experiențelor trăite împreună sunt un fundament solid pentru coeziunea  socială și, pe termen lung, pentru o pace durabilă și bunăstare.

În toamna lui 2023, datorită unui curs de scurtă durată Erasmus+ pentru liderii de tineret,  desfășurat la Krzyżowa, Polonia, am avut șansa de a face un schimb de bune practici în domeniul educației pentru mediu, alături de tineri din Germania, Bulgaria, Armenia și Ucraina. Drumețiile în pădurile de la granița germano-polonă, gătitul în aer liber (am gustat cele mai crocante chipsuri de urzici!), vizitele la centrele comunitare locale unde tinerii ecologiști se adună să facă schimb de semințe, idei și zecile de metode de învățare non-formală experimentate au contribuit la o experiență de neuitat, care servește drept inspirație pentru activitățile de mobilizare civică în care continui să fiu implicată acasă. 

Alexandrina Garuța, alături de un grup de participanți la un schimb de tineret Erasmus+ în Polonia (arhiva personală Alexandrina)


Un alt proiect de tineret lansat de Uniunea Europeană este DiscoverEU, care, așa cum sugerează denumirea, îndeamnă tinerii de 18 ani să se aventureze în explorarea continentului european, pornind într-o aventură cu trenul. Tinerii adulți pot călători singuri sau împreună cu prietenii, iar unii dintre aceștia pot chiar deveni Ambasadori DiscoverEU, transmițând mai departe cele învățate pe parcursul călătoriei prin organizarea activităților de diseminare. Pentru mulți dintre tinerii europeni care îmbrățișează această oportunitate este prima oară când călătoresc în străinătate fără supravegherea unui adult sau a unui părinte. În călătorie, tinerii descoperă importante elemente culturale privind țările prin care se perindă, dar se și descoperă drept cetățeni activi, interesați de viața comunitară și dornici de a replica la ei acasă bunele practici din statele pe care le vizitează. 

Dacă ai un spirit altruist și vrei să ajuți oamenii prin activități de voluntariat, Corpul European de Solidaritate poate fi un program potrivit pentru tine. De la activități în sectorul umanitar până la acțiuni focusate de educație fizică și sport, participarea în cadrul Corpului European de Solidaritate presupune voluntariat internațional pe un termen de până la 12 luni, full-time, în cadrul unei organizații gazde, într-o țară diferită decât cea în care îți ai reședința. Este o oportunitate simplă de a contribui direct la modelarea Europei pe care ne-o dorim cu toții.

Fie că ești încă pe băncile școlii, fie că studiezi la universitate, ești deja lucrător de tineret sau  profesor, îndemnul meu sincer este să accesezi pagina Oficiului Național Erasmus+ în Moldova, unde vei găsi informația potrivită pentru a te implica și tu în cadrul activităților de tineret pe care le finanțează Uniunea Europeană.

Autoare: Alexandrina Garuța, Tinerii de Gardă